04/26/11 17:00
(http://www.klassa.bg/)

Тв мрежи в САЩ воюват за кралската сватба

Американските тв мрежи започнаха да чертаят трескаво своите стратегии, подчинени на генералната идея – да бъдат първи в надпреварата за бързина, актуалност и изчерпателност на информациите, свързани с отразяването на светското събитие на годината - сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън. Битката е в апогея си, трескаво върви последният етап, който трябва да гарантира висок рейтинг и лидерство – наемане на знаещи експерти, между които и водещи британски историци, които да коментират до най-пикантните подробности всичко, свързано с протокола, церемонията, привичките и живота на кралското семейство.
Всяка тв мрежа ще влезе в яростно състезание в ефира в петък сутринта. Очаква се над 100 камери и повече от 140 телевизионни коли и подвижни станции бъдат разположени в лондонския Грийн парк близо до Бъкингамския дворец, за да захранват с материал 48 специално създадени за случая телевизионни студия.
Със сигурност кралската сватба ще се превърне в едно от най-гледаните събития по света за тази година. Според медийни анализатори церемонията ще бъде наблюдавана от близо 2 млрд. души. Всичко е важно – разположението на камерите, сетовете, броят и дължината на емисиите.
Най-търсените анализатори вече подписаха дългосрочни договори с телевизии за суми, надвишаващи $100,000. Като част от конкурентната търговска война на медиите, авторът на една от популярните книга за кралската двойка Кейти Никол стана обект на наддаване, като се стигна до абсурда, който за самата нея е безспорен успех – писателката успя да сключи договори и ще трябва да работи едновременно за ABC News, шоуто на CNN - Piers Morgan Tonight, и списанието Entertainment Tonight.
Тв мрежи бяха принудени да направят непредвидени разходи заради очакванията на аудиторията да види дълги и изчерпателни репортажи, програми и интервюта, като наемането на допълнителни експерти на краткосрочни договори е един от начините медиите да отговорят на очакванията на публиката. За щастие в Обединеното кралство има богат избор от експерти - репортери, коментатори и наблюдатели, а намирането и разпространението на всякаква информация, свързана с ВИП персони и членове на кралското семейство, вече се е превърнало в напълно развита индустрия.
Разходите за подсилване на новинарските отдели на тв мрежите се оказват неособено разумни след месеци на съкращения на служители. Все пак маркетолозите залагат на успеха на специалните пакети реклама, които се продават за ефирното време по време на събитието, и на огромния интерес от страна на зрителите, които трябва да гарантират успеха на инвестициите.
„Веднага след като бе обявена датата за грандиозното празнично събитие, ние бяхме шокирани от имейлите, които ни заляха с предложения на всевъзможни агенти, които представляваха всевъзможни лицензирани спецове и експерти“, признава Роб Силверстен, изпълнителен продуцент на развлекателното шоу за светски личности на NBC Access Hollywood. По думите му сред тях са и много холивудски агенции, включително WME, CAA и ICM, които предлагат изява и търсят работа за всеки от техните клиенти, стига той да има английски акцент.
Водещият от CNN Пиърс Морган признава, че измеренията на надпреварата между мрежите се превръщат и буквално в „свирепа битка“ за гости.
По-голяма част от тях вече са част от твърдите сценарии, които са уточнени. Така заедно с признатите популярни водещи от група „А“ ще се изявяват и много британци. Сред тях са водещата на риалити Кет Дилей, която ще бъде в ефира на CNN, Голди Хоун ще гостува на АВС, а журналистката, която отрази сватбата на принцеса Даяна през 1981 г. за тогавашното шоу „Добро утро, Америка“, Джоан Лунден, ще бъде ководещ във Fox News.
TLC нае бившия модел и тв модератор Аманда Барам, роденa в Ирландия, която живее във Великобритания и започна кариерата си от Channel 4, а кариерата й я отведе в ITV и BBC Oneе, да бъде централен водещ на петъчния кралски ефир.
"Като цяло това е голям празник, който вие нямате възможност да виждате много пъти в живота си, така че ние ще дадем максимална възможност зрителите да го видят такъв, какъвто е, чрез силата на визията“, обясни Бил Шайне, изпълнителен вицепрезидент на Fox News. „Но предизвикателствата пред нас остават - все още има доста часове ефирно време за попълване - преди и след церемонията.“
От двореца са категорични, че няма да разговарят с медиите, така че цялата информация ще бъде събирана от кореспондентите и дообогатявана от коментаторите и експертите в различни области.
NBC ще разчита на Камила Томини, кралския кореспондент и редактор на вестник "Дейли експрес“, и Андрю Робъртс, историк. Сред ударите на телевизията е и подписването на дългосрочен договор с тв журналиста Бен Фогъл, който ще влезе в ролята на специален кореспондент срещу шестцифрена сума, която не може да бъде огласена. Той имаше привилегията да пътува в Африка с принц Уилям миналата година, има запазено място на кралската сватба и е сред близките гости.
ABC залага на авторката на книгата „Уилям и Хари – Зад стените на двореца“, която бе публикувана седмица преди сватбата, както и на Тина Браун от „Нюзуик“.
Водещият от CNN Пиърс Морган, който е британец по произход, обяви, че ще изисква от гостите си във вечерното шоу, което се излъчва в 21 ч, да разказват увлекателни истории, на които те самите са били свидетели, и много анекдоти. Самият Морган ще разкаже спомените си от паметния обяд, на който е присъствал с принцеса Даяна и принц Уилям, когато престолонаследникът е бил на 13 години.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване