04/26/11 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Тунизийска мечта за Франция на гарата в Рим

Франс прес

Емигранти от Тунис на гара Термини в Рим. Снимка: БТА

Въоръжени със скъпоценно временно разрешително за престой, издадено от Италия, стотици тунизийски имигранти през последните дни минават транзитно през централната гара в Рим, откъдето се надяват да стигнат до Франция с връчените им от местните власти безплатни влакови билети. След тежко пътуване от бреговете на Тунис до остров Лампедуза, тези бягащи от бедността тунизийци всеки ден прииждат на гара Термини от приемните центрове в Южна Италия и заминават оттам до вечерта на същия ден.

“Всеки ден пристигат стотици”, разказва младата италианска доброволка от тунизийски произход Дорсаф Якуби. Тя помага на имигрантите, като им раздава готови ястия от камионетка пред очите на туристи и полицаи. Малко по-нататък членове на италианската гражданска защита раздават безплатни влакови билети, с които тунизийците да стигнат до Вентимиля - последния италиански град преди френската граница. “Необходимо е гражданска защита да се намеси бързо, естествено с наша помощ, за да се избегне натрупване на имигранти в Термини”, заяви десният кмет на Рим Джани Алемано.

Париж обвини Рим, че злоупотребява с Шенгенското споразумение за свободно движене на хора, като издава временни разрешителни за престой и пътни документи на тунизийците. Упрекът към Рим е, че така се отървава от тях с минимални разходи, тъй като повечето от тях искат да отидат във Франция. Този въпрос е начело на темите, които обсъждат на среща на върха в Рим между френския президент Никола Саркози и италианския премиер Силвио Берлускони.

“Ще направим така, че Рим да не се превръща в крайна спирка на неконтролируема имигрантска вълна”, заяви Алемано, бивш неофашист и едно от водещите лица в партията на Берлускони. Той си навлече критиките на католическата общност “Сант Еджидио”, която изрази “изумление, разочарование и безпокойство” от отношението на общинските власти.

“Ние сме толкова гостоприемни, когато чужденци идват в нашата страна. Искаме просто малко гостоприемство и да работим. Ние сме почтени хора”, казва 26-годишният програмист Насер Сегаиер, който се надява да отиде при брат си в парижко предградие. “Саркози не обича арабите, има много проблеми”, добавя той и гордо показва документите си: “Вижте, тук пише, че мога да отида навсякъде в Европа!”

Тези временни разрешителни за престой бяха издадени от хуманитарни съображения на общо над 20 000 тунизийски имигранти, пристигнали в Италия от януари до 5 април, когато Италия и Тунис сключиха споразумение за борба с незаконната имиграция. Пристигащите в Термини тунизийци са изненадани от липсата на организация на италианските власти. “Организацията е пълен провал.

Честно казано, съм шокиран”, казва 27-годишният електроинженер Мохамед Хамуда от Сфакс. Той е пристигнал на 26 март в Лампедуза - италианското островче, близо до бреговете на Тунис, откъдето е бил закаран в приемен лагер в Южна Италия. Младата 18-годишна доброволка Дорсаф Якуби потвърждава липсата на организация. “Само ние сме”, казва тя, докато изважда готови ястия от камионетката си, преди да добави: “Помагам им, защото и те като мен са тунизийци”.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване