04/27/11 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Измамата с “Белене” 3. - Ще се изплати за 15 години; ГЕРБ срещу енергийната независимост

Бойко Борисов се прегръща с Путин при посещението му в София. Снимка: Красимир Юскеселиев, в. “Дневник”

Цената, която е обявил за АЕЦ “Белене” изпълнителят “Атомстройекспорт”, е 6,3 млрд. евро. От така нар. ядрено лоби – бивши шефове на АЕЦ, експерти, депутати, дори шоумени като Петър Курумбашев, обясняваха пред медиите, че АЕЦ “Белене” ще се изплати за 15 години. Дали?
Според независими анализи (а не на поректантите и консултантите на проекта), цената на АЕЦ “Белене” ще бъде около 10 млрд. евро. Институтът за пазарна икономика в своя анализ казва, че ще е 11,5 млрд. евро.
Само за сравнение – шефът на АЕЦ “Козлодуй” каза неотдавна пред БНР, че за миналата 2010 г. печалбата на централата е била 75 млн. лв. В отчетите за 2009 г. АЕЦ “Козлодуй” има печалба от 66 млн. лв. (отчетът на дружеството е достъпен в интернет).

Ако печели колкото АЕЦ “Козлодуй” ще се изплати за 150 години

Ако и приходите на бъдещата АЕЦ “Белене” (мощността й е колкото на АЕЦ “Козлодуй”) са пак толкова годишно, тя ще се изплати за около 150 години. Тоест – на кукуво лято. Разбира се, токът от новата АЕЦ ще е поне 5 пъти по-скъп от този на “Козлодуй”, но дори при това положение рискът от набутване е голям.
В момента експертите по света дискутират, че цената на нова АЕЦ и на тока от нея расте главоломно, тепърва ще нараства още заради аварията във Фукушима. И същевременно цената на тока от т. нар. ВЕИ – възобновяеми енергийни източници – ВЕЦ, вятърни централи, фотоволтаици, биомаса – непрекъснато намалява. Тия дни медиите по света отпечатаха статия от бивш директор в компанията “Шел” Роланд Купърс, който сега е преподавател в Оксфорд (виж тук). Той очаква цената от двата вида източници да се изравни това десетилетие. Тоест – който сега започва да строи АЕЦ, е изправен пред риска да построи нещо, което ще му дава по-скъп ток в следващите десетилетия, отколкото други мощности, и има опасност да не се изплати. Това е оценка на човек от бизнеса, а не на еколог.

Проблемът на една бъдеща атомна електроцентрала в “Белене” не са мерките за сигурност, а нейната ефективност, заяви пред БНР неотдавна дори бившият заместник-министър на атомната енергетика на Русия Булат Нигматулин. Според него отсега трябва да се работи за дългосрочни договори със съседните държави за износ на ток от АЕЦ “Белене”. Това изявление вече е абсурд – дори руснаците, които искат да строят АЕЦ признават, че тя няма да е рентабилна.
Е, добре, а къде ще изнася България тоя ток? И при това от централа наполовина руска собственост? Същите руснаци строят и в Турция АЕЦ. Кой смята, че Турция е длъжна да купува български ток? Там дори през 2003 г. прекъснаха вноса на ток от България и го подновиха чак през 2009 г. Не са толкова зажаднели за него. За какво е тая централа тогава, като заради нея ще трябва да спират други мощности, като се получи излишък?
Това не е всичко.
Държавата има и скрити разходи за АЕЦ “Белене”, за които никой не казва. Първо, тя трябва да изгради 600 км далекопроводи, което ще струва между 1 и 2 млн. лв. на километър според терена, отчуждаване, проектиране и т. н. По оценките на Института за пазарна икономика за това държавата ще даде поне 350 млн. евро. Те не влизат в цената на тока, но ги плаща държавата. Не са напразни призивите вместо в Белене, да се построят още два блока в Козлодуй като му дойде времето, защото там вече има инфраструктура и далекопроводи.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване