04/27/11 17:48
(http://www.klassa.bg/)

Има шанс да разберем как мирише чистият въздух след 2014 г.

За следващия програмен период 2014-2020 г. страната ни ще настоява за финансиране за подобряване качеството на въздуха в населените места. Само по себе си няма нищо лошо в изказването на екоминистъра Нона Караджова, ако не беше парадоксално. Най-големите замърсители са битовото отопление, топлофикациите. За редица от централите още при присъединяването към ЕС страната поиска удължаване на сроковете, в които те да работят. А сега търсим пари за намаляване на отрицателното им въздействие.
Една от наказателните процедури срещу България е за замърсяване от големите горивни инсталации, сред които и ТЕЦ „Брикел“. В напреднала фаза е и процедурата за замърсяване на атмосферата с фини прахови частици. 30 града в страната трябва да имат програми за намаляване на праховото замърсяване до края на април. Повечето от половината обаче не са готови. Въпреки че населението масово диша мръсен въздух, общинските власти все още не са превърнали изчистването му в приоритет.
Затова не е ясно как екоминистърът смята да съчетае наказателните процедури за замърсяване с евросубсидии за очистване на въздуха.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване