04/27/11 17:19
(http://www.klassa.bg/)

Лиъм Фокс: Има пречки за военна намеса в Сирия

Британският министър на отбраната Лиъм Фокс заяви, че съществуват реални ограничения, поради което военна намеса в Сирия в момента е невъзможна, въпреки че в Либия мисията на НАТО действа при подобни условия, предаде Ройтерс. Това изявление бе направено пред журналисти след среща с американския министър на отбраната Робърт Гейтс в Пентагона.
Фокс подчерта, че страните от алианса полагат усилия за утвърждаване на ценностите, които споделят, но не могат да направят всичко. Той призна, че протестиращите срещу режима в Сирия имат нужда от защита не по-малко от тези в Либия, но има практически ограничения за намеса, без да уточни какви са те.
Германският външен министър Гидо Вестервеле предложи ситуацията в Сирия да бъде обсъдена от Съвета за сигурност на ООН и на Дамаск да бъдат наложени санкции, предаде “Дойче веле”. Бан Ки-мун също осъди сирийските власти за стрелбата по демонстрантите и за използването на танкове и бронетранспортьори за потушаване на протестите.
Посланици от страните - членки на ЕС, ще обсъдят налагането на санкции срещу Сирия на специална среща в петък.
Американският посланик в ООН Сюзан Райс съобщи, че САЩ разполагат с доказателства за активна подкрепа от страна на Иран за сирийското насилие срещу мирните демонстранти, отбеляза в. „Гардиън”. Според Райс президентът Башар Асад използва същите жестоки тактики като Иран, а обвинява чужди страни, че дестабилизират обстановката в страната.
По данни на правозащитни организации от началото на протестите в Сирия са загинали най-малко 453-ма души.
Турски шофьори на ТИР-ове са били нападнати близо до Дамаск, като трима от тях са били взети за заложници, съобщи турският телевизионен канал НТВ, цитиран от “Дарик”. Някои от камионите са били подпалени, а други са били обстрелвани.
Говорителят на българското външно министерство Весела Чернева каза пред БНР, че са предприети мерки да бъдат локализирани големите групи българи в Сирия. Министерството настоятелно предупреждава българските граждани да не пътуват, а онези от тях, които са в Сирия, да напуснат страната. Докато летищата са отворени, евакуация със специални самолети не се налага, добави Чернева.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване