04/27/11 18:09
(http://www.klassa.bg/)

Полицаи упражнили насилие срещу Тенчо Попов при ареста му

Полицаи са упражнили насилие срещу бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов при задържането му по дело за подкуп. Това се видя от видеозапис, прожектиран вчера в съдебната зала по време на процеса срещу Попов, съдията Петър Сантиров и бившия военен министър Николай Цонев. Тримата са подсъдими за това, че са предлагали пари на следователя Петьо Петров, за да „смачка разследване“ срещу Цонев.
От записа от ареста на Тенчо Попов, направен от камери в кантората му, където той се е намирал, ясно се вижда как маскиран полицай рита първо едната, а после и другата ръка на проснатия на земята мъж. После му настъпва едната ръка. Самият Попов в този момент вече е и с огромна цицина на главата, направена, след като униформен силно блъска главата му в касата на вратата. Малко по-късно полицаите видимо се отегчават от акцията. Двама от тях посядат на диванче в коридора на кантората и започват да позират за оператора на МВР, който филмира ареста. Всичко това се случва в близост до зам. градския прокурор Роман Василев, който присъства на арестите с цел да съблюдава действията на полицията. Самият Василев се прочу покрай ареста на Николай Цонев с репликата: „Тъй като сте си абсолютен престъпник, долу на земята!“
След прожекцията наблюдаващият прокурор по делото Божидар Джамбазов поиска от съда двата клипа да бъдат изпратени на главния секретар на МВР Калин Георгиев, за да предприеме действия срещу произвола на подчинените си. По думите на адвоката на Цонев Васил Василев крайно време било да се преустанови практиката прокуратурата да прикрива служители на полицията и свои колеги.
На съдебното заседание стана ясно, че първоначално полицаите започнали да подслушват следователя Петров, след като зам. градският прокурор Роман Василев поискал прилагането на СРС по телефона от вътрешния министър Цветан Цветанов. Това се случило “по неотложност” за 24 часа, без разрешение на съдия. Впоследствие в искането за прилагане на СРС-та, изготвено от МВР, е записано като мотив, че следователят Петьо Петров е поискал подкуп от съдия Сантиров, а не обратното, както твърди прокуратурата в обвинителния акт. На финала на съдебното заседание към абсурдите по делото се прибави още един. Оказа се, че служител по сигурността на информацията в БАН, където трябваше да бъде изготвена независима техническа експертиза на СРС-та, е бламирал делото. Той върнал материалите, изпратени от съда, обратно в Съдебната палата, тъй като според него те били държавна тайна. Съдът от своя страна му пратил препис от протокола на съдебното заседание, в което материалите са декласифицирани, но той и него го върнал с настояване лично да му бъде донесен от служителя по сигурността на информацията в СГС.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване