04/28/11 18:43
(http://www.klassa.bg/)

Предварителен контрол на обществените поръчки

Създадена е организация Агенцията за обществени поръчки /АОП/ да бъда подсилена с допълнителен брой експерти, които ще могат в съкратени срокове да извършват предварителен контрол на процедурите с европейско финансиране, съобщи вчера министърът по усвояване на европейските фондове Томислав Дончев. Промените в Закона за обществените поръчки /ЗОП/, които усилено се обсъждат, предвиждат създаване на централен орган за предварителен контрол. Ролята ще се изпълнява от АОП, където предварително ще се проверява законосъобразността първо на обявлението, а след това дали има съответствие между документацията и проведената процедура.
Към края на април огромната част от предвидените мерки в плана за действие, приет през януари от правителството, са изпълнени, съобщи Дончев. Подготвено е и писмото на премиера Бойко Борисов, в което той информира председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу за стъпките, предприети от българската страна. В края на м. г. Барозу ни предупреди, че не е достатъчна „скоростта“ в усвояването на средства в пътния, железопътния и водния сектор.
В ход е учредяването на специалното предприятие, което ще работи в пътния сектор, и първата му отговорност ще бъде автомагистрала „Струма“, но са необходими промени в Закона за пътищата и те ще бъдат гледани от МС през май, обясни още Дончев. Подготвя се и проектът за т. нар. мобилни групи, които на място ще консултират общините и ще им помагат най-вече при изпълнението на проектите.
България чака и финалното решение на ЕК за начина, по който ще бъдат сключени договори с международните финансови институции ЕИБ, Световна банка и ЕБВР, които ще ни консултират при големите инфраструктурни проекти. Българската страна настоява помощта да бъде заплащана със средствата от техническата помощ на съответните програми, но за това е необходимо разрешение на ЕК.
В момента са учредени 24 от предвидените 28 водни асоциации. Почти е готова процедурата по предоставяне на типов договор за уреждане на взаимоотношенията между водните асоциации и операторите, съобщи Томислав Дончев. Критиките за сектор „Води“ в писмото на Барозу засягаха не толкова напредъка на програмата, колкото реформата в сектора. Очаква се Световната банка да осигури техническа подкрепа за подготвяната Водна стратегия. През последните месеци се отчита напредък за Оперативна програма „Околна среда“, отчете министърът. В края на март в режим на изпълнение са 142 проекта, а общата договорена сума по приоритетна ос 1 е над 487 млн. евро.
От декември 2010 г. до февруари 2011 г. в Брюксел са подадени за одобрение три големи жп проекта – фаза 2 на Първомай – Свиленград, част от трасето Пловдив – Свиленград, рехабилитация на жп линията Пловдив – Бургас и разширението на софийското метро. Подготвя се също апликационната форма на проекта за модернизация на жп участъка Септември – Пловдив. Ако процедурите завършат успешно, в средата на годината ще бъдат договорени 100% от бюджета на жп сектора. Бенефициентът НКЖИ дори е предложил проекти, които надхвърлят ресурса с над 310 млн. евро.
До края на годината се очаква да бъдат подадени апликационни форми за четири пътни проекта – автомагистралите „Марица“ и “Струма“, връзката на АМ “Хемус“ със софийския Околовръстен път, както и отсечката Кърджали – Подкова.
Досега са усвоени 71% от договорените средства по програма ИСПА, съобщи Томислав Дончев. Все още се очаква разрешението на ЕК за удължаване до края на 2012 г. на проекта „Дунав мост 2“. Последният проблем – концесията за инертни материали, е уреден преди десетина дни.
Около 1000 проекта по Програмата за развитие на селските райони очакват да бъдат разгледани в Държавен фонд „Земеделие“, някои са подадени през 2010 г. и дори през 2009 г. Новото ръководство трябва да решава бързо стари проблеми и е длъжно да демонстрира нов подход, предупреди Дончев. Според него решението е в близкия контакт между бенефициенти и експерти. Кметове се оплаквали на министъра, че трудно осъществяват контакт с чиновниците във фонда. Най-малко 7 общини, които са имали санкции по САПАРД, сега имат проблеми с ПРСР, въпреки че това са два различни финансови инструмента. Според министъра по усвояване на еврофондовете този въпрос също чака разрешение.


11,4% от бюджета на оперативните програми е усвоен

До края на март са изплатени 11,4% от бюджета на оперативните програми. Това означава, че реално в българската икономика са влезли 1,77 млрд. лева. Договорени са 45,5% от общия ресурс, или 7,136 млрд. лева, Почти 54% са договорени от средствата на програмите "Транспорт" и "Регионално развитие". По 20% са изплатени по "Конкурентоспособност" и "Административен капацитет", 13,5% от ресурса на „Регионално развитие“ също е усвоен. До края на 2011 г. разплащането по еврофондовете ще стигне 20 на сто, или 3 млрд. лв., заяви отново министър Томислав Дончев.
В началото на следващата година се очаква да е стартирала подготовката по най-важните проекти на местно ниво – общините да са започнали прединвестиционни проучвания и дори подготовка на техническата документация. Вече има яснота какви национални инфраструктурни обекти ще искаме да се финансират с европари. Огромната част от средствата след 2014 г. обаче ще се управляват от местните власти, а там има дефицит на проектиране.


30% ускорение при подаване на проекти онлайн

Подаването на европроекти по електронен път ще ускори процеса по разглеждането им най-малко с 30%. Освен това ще намалеят разходите заради тоновете използвана хартия и има по-добра отчетност, обясни министър Томислав Дончев. Той съобщи, че до края на май бенефициентите ще могат да кандидатстват по европейски програми онлайн. Първоначално ще се избере една от трите програми - „Конкурентоспособност“, „Административен капацитет“ или „Развитие на човешките ресурси“. До края на 2012 г. и по останалите оперативни програми ще може да се кандидатства по електронен път. Освен бързината, предимството на този начин на обработка на документите е, че за всеки един ще остава електронна следа, което означава и по-голяма публичност на процеса.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване