04/28/11 18:42
(http://www.klassa.bg/)

Фед понижи прогнозата си за икономически растеж, чака "временна" инфлация

Федералният резерв /Фед/ понижи прогнозата си за растеж на брутния вътрешен продукт на САЩ за 2011 г. на 3,1 до 3,3%. През януари институцията заложи растеж от 3,4 – 3,9%, предадоха световните агенции. Новите разчети бяха представени в сряда на първата свикана пресконференция след заседание по паричната политика.
Според председателя на Фед Бен Бернанке през първото тримесечие на годината американската икономика е загубила малко инерция. Растежът й в първата една четвърт от годината може да е по-малко от 2%, но според него това забавяне най-вероятно е временно и ръстът ще продължи през 2012 г. и 2013 г.
Шефът на Фед потвърди, че програмата за изкупуване на облигации за 600 млрд. долара ще приключи през юни. Според него краят на реинвестирането ще бъде първата ранна стъпка за процеса на затягане на паричната и лихвената политика. Фед взе решение да запази ниските лихви, а Бернанке заяви, че не знае кога те ще бъдат вдигнати.
Въпреки по-песимистичните очаквания за щатската икономика, централната банка на САЩ излезе с „по-розови“ прогнози за безработицата, отколкото през януари. Тя предвижда да спадне до 8,4% в края на годината (от 8,8 - 9% в януарските прогнози). За сметка на това се очаква ръст на инфлацията - в граници от 2,1 до 2,8% предвид скока на цените на петрола напоследък. Поскъпването на суровините ще бъде временно и те нямат да предизвикат дългосрочна инфлация, коментира Бернанке.
На въпрос за това, че чрез запазване на ниските лихви централната банка създава прекомерна ликвидност, която обезценява американската валута, шефът на Фед отговори: "Смятаме, че силният и стабилен долар е в интерес както на американската, така и на световната икономика". "Ако направим всичко необходимо, за да осигурим ценова стабилност и максимална заетост на населението, ще можем да създадем основа, която да помогне на долара в средносрочна перспектива", добави той.
Бернанке открои като основни предизвикателства пред глобалната икономика европейската дългова криза, кризата на Арабския полуостров и възстановяването на Япония. Президентът на Американската централна банка посочи, че е особено важно САЩ да разрешат проблема си с дълга, като заяви, че нивото на задлъжнялост на страната е „най-голямото предизвикателство” за икономиката в дългосрочен план. Що се отнася до вероятността оценката за платежоспособността на САЩ да бъде понижена, Бернанке бе категоричен, че това не е нещо ново дотолкова, доколкото „всички знаят, че САЩ имат сериозен бюджетен проблем”.
На въпрос защо беше свикана за пръв път в историята на Фед подобна отворена пресконференция, Бернанке отговори, че това е част от политиката за по-голяма прозрачност на институцията.


Пазарите реагираха мигновено

Новините около Фед предизвикаха реакцията на пазарите почти мигновено. В сряда цената на златото надвиши рекордните 1529 долара за тройунция. Доларът от своя страна поевтиня до 1.4872 долара за евро, като именно рязкото обезценяване на зелените пари бе един от стимулите за ръст при благородния метал. Среброто също тръгна нагоре. Индексът Dow Jones се повиши с 0.76% и достигна най-високо ниво от юни 2008 г., а S&P 500 добави 0,62% до 1355,66 пункта. Оптимизмът се пренесе и на борсовите показатели в азиатската търговия.
MSCI Asia Pacific добави 1,2 на сто, на борсата в Токио Nikkei 225 се повиши с 1,6 на сто.


Едва 1,8% растеж на БВП зад Океана

БВП на САЩ е нараснал с 1,8% през първите три месеца на 2011 г. спрямо същия период на миналата година, показаха данни на министерството на търговията на страната. Това показва забавяне в темпа на растеж на щатската икономика, като през четвъртото тримесечие на миналата година ръстът бе 3,1%. Основен принос за това е понижението на потребителските стоки, неблагоприятна остава ситуацията и в сектора на недвижимите имоти и публичните услуги. Освен това инфлацията се ускорява – за септември-декември на 2010 г. индексът на личните потребителски разходи нараства с 3,8%, което е най-големият ръст от третото тримесечие на 2008 г.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване