04/29/11 16:35
(http://www.klassa.bg/)

Електронните цигари подлежат на регулация в САЩ

Администрацията по храните и лекарствата (FDA) в САЩ планира да наблюдава продаваните за нетерапевтична употреба електронни цигари като тютюневи продукти, след като Апелативният съд във Вашингтон излезе с решение, че електронните цигари не подлежат на регулация като лекарства или медицински приспособления, съобщи Bloomberg.
FDA ще предложи за компаниите, които предлагат електронни цигари да бъдат въведени регулации каквито вече се прилагат спрямо производителите на обикновени цигари - като например производителите да представят на правителството списък със съставките на продуктите си.
Щатският Апелативен съд постанови през декември 2010-а, че FDA може да регулира електронните цигари само като тютюневи продукти, ако те не се продават с терапевтична цел. Това решение означава, че докато FDA може да наблюдава електронните цигари преди да бъдат пуснати в продажба, тя не може да изисква от производителите да провеждат изследванията върху хора и животни, постановени от FDA за одобрението на лекарствени продукти и медицински приспособления.
FDA обмисля евентуално да създаде правила или насоки за индустрията относно това кои продукти могат да се квалифицират като терапевтични. Електронните цигари, които според FDA ще могат да се предлагат на пазара с терапевтична цел ще подлежат на регулации както лекарствените средства и медицинските приспособления.
Миналата година FDA предупреди пет компании произвеждащи електронни цигари за това, че незаконно продават продуктите си като спомагателни средства за отказване от тютюнопушене без предварително да са получили одобрение от FDA за това.
Електронната цигара се състои от захранваща батерия, нагряващ елемент и пълнител с течна никотинова суспенсия. Когато пушещият вдишва от пълнителя, течността се загрява и образува пара, която изглежда като дим. Според производителите, електронните цигари се предлагат като тютюнева алтернатива на „удоволствието от пушенето”, а не с терапевтични цели.
Според американския Центъра за контрол и предпазване от заболявания пушачите харчат годишно $1.2 млрд. за средства за отказване от пушенето и $80 млрд. за цигари. Според FDA електронните цигари може да имат за пушачите същия ефект като метадонът върху наркоманите - т.е. да заменят едно вещество към което има привикване с друго, по-малко вредно.
Поддръжниците на електронните цигари твърдят, че предлагат алтернатива на традиционните цигари, които са по-малко вредни, тъй като не произвеждат дим.
Групите за борба с тютюнопушенето, включително Американската белодробна асоциация апелираха към FDA да спре продажбата на електронни цигари, ако производителите им не докажат тяхната безопасност и ефикасност чрез клинични проучвания.
Продуктите за отказване от пушене, одобрени от FDA като лекарствени средства са назалните спрейове и продаващи се без рецепта дъвки, пластири и таблетки за смучене.
Дъвката Nicorette на GlaxoSmithKline Plc беше най-продавания заместващ никотина продукт през дванадесетте месеца от юни 2009-а до юни 2010 г., чиито приходите от продажбите достигнаха $144.6 млн. или 12% от пазара на средства за отказване на тютюнопушене, оценяван на $1.2 млрд.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване