04/29/11 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

Обама праща шефа на ЦРУ в Пентагона, генерал в ЦРУ

Лион Панета ще внесе дисциплина и професионализъм в Пентагона

Стив Холанд, Сюзън Корнуел

До появата на Лион Панета като шеф на президентската канцелария Белият дом под управлението на Бил Клинтън беше с доста свободен работен режим и напоителни, безплодни срещи. Панета, настоящ директор на ЦРУ, за когото днес очакваме да бъде предложен за министър на отбраната, ще внесе на новия си пост дисциплина, политическа вещина и прозорливо управление на бюджета.

Назначен, за да създаде ред в прословутия с недисциплинираността си при Клинтън Бял дом през 1994 г. - точно преди републиканците да отнемат от демократите мнозинството в Камарата на представителите, Панета недвусмислено показа, че “в града е дошъл нов шериф”. “Промяната от свободен режим, почти на отворени врати в Овалния кабинет към много по-ограничен достъп беше доста рязка”, казва ветеранът в Белия дом от времето на Клинтън, Бил Голстън. “Не казвам, че се е хвърлял да попречи с тялото си на хората да влизат в него, но достъпът наистина беше силно ограничен”, отбелязва той.

С преместването си в Пентагона на мястото на министъра на отбраната Робърт Гейтс уменията на Панета ще се окажат доста полезни в момент, когато законодателите все по-щателно изучават внушителния бюджет за военни нужди, търсейки някаква възможност за съкращаването му. Способността на Панета да оцелее от “месомелачката” ЦРУ, спечелила му предаността и уважението на мнозина в разузнавателните среди, е знак за политически талант.

През 90-те години на миналия век като председател на бюджетната комисия в Камарата на представителите Панета бе сред демократите, преговаряли с шефа на канцеларията на президента Джордж Буш-старши Джон Сунуну по бюджетно споразумение за ограничаване на дефицита. Споразумението принуди Буш да наруши прочутото си обещание “Четете по устните ми: нови данъци няма да има”, което разочарова републиканците и помогна на Клинтън да спечели президентския пост през 1992 г.

Роден в семейство на италиански имигранти в Монтерей, щата Калифорния, Панета навлиза в обществения живот като умерен републиканец, работил известно време в администрацията на президента Никсън. През 70-те години обаче осъзнава, че място за него в тази партия няма и става демократ. Като демократ печели място в Камарата на представителите, а по-късно се издига до председател на Бюджетната комисия, посвещавайки много време на работата си.

“Той винаги можеше да ви каже какво е направил (телевизионният комик от късните часове) Джони Карсън предишната нощ, понеже седеше на бюрото си и подписваше кореспонденцията с избиратели”, казва Бари Тойв, който работи за Панета в продължение на 19 години на различни длъжности, включително в Белия дом от времето на Клинтън.

След 16 години в Камарата на представителите Панета е избран за първи директор по бюджета при Клинтън, а после оглавява и президентската канцелария. “Никой във Вашингтон не познава по-добре от Лион Панета двата края на булевард “Пенсилвания” (в единия се намира Белият дом, а в другия - сградата на Конгреса - бел. на прев.) и никой не си е спечелвал по-голямо уважение и на двете места”, каза веднъж за Панета Клинтън.

Според помощник в Конгреса от Демократическата партия работата на Панета в ЦРУ ще му помогне да спечели подкрепата на сенаторите, които ще разглеждат номинацията му за ръководния пост в Пентагона. Кристофър Пребъл от института “Катон” казва, че опитът на Панета като директор на Админстративно-бюджетното управление в правителството на Клинтън може да му е по-полезен. Гейтс “ефективно предпазваше Пентагона от съкращаване на разходите, но това просто отложи плащането на сметките, с което ще трябва да се оправя Панета”, допълва той.

Героят от Ирак генерал Дейвид Петреъс ще оглави ЦРУ

Генерал Дейвид Петреъс, който се очаква да оглави ЦРУ, е най-известният офицер в американската ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване