05/01/11 12:29

Уикилийкс, Биволъ и Болканлийкс

Уважаеми Колеги,

 

Сайтът за разследваща журналистика Биволъ (bivol.bg) започна да публикува секретни американски дипломатически доклади от и за България, споделени от Wikileaks. 

 

Биволъ е официален медиен партньор на Wikileaks. 

 

На сайта Биволъ ще се публикуват анализи и коментари към документите на български език. 

 

Анализи и коментари на английски от Биволъ ще се публикуват на сайта wlcentral.org - водеща световна референция за информация свързана с Wikileaks и Cablegate.

 

Споразумението с Wikileaks ни задължава да публикуваме едновременно с анализите и оригиналните текстове на докладите, на които се позоваваме. Wikileaks публикува оригиналните текстове с няколко часа или дни закъснение.

 

Екипът на Биволъ избра да публикува оригиналните текстове на докладите на платформата Болканлийкс поради следните причини:

 

- технически е възможно домейнът bivol.bg да бъде спрян от българските власти. Това не е възможно за сайта Болканлийкс, който е в домейн на Европейския съюз: balkanleaks.eu

 

България е страна с лоши референции в областта на свободата на словото. Публикувайки чувствителна информация ние си даваме сметка, че българските секретни служби, в които работят кадри на мракобесната комунистическа Държавна сигурност, могат да се опитат да ни попречат. Държим да припомним за прецедента със затварянето на сайта "Опасните новини" от ДАНС и жестокият опит за убийство на колегата Огнян Стефанов, нарочен за автор на публикациите в него.

 

- Balkanleaks.eu използва защитена криптирана връзка и читателите могат да са сигурни, че службите няма как да разберат какво точно те четат. Болканлийкс не пази логове за консултираното съдържание.

 

Българските правоохранителни органи заслужено си спечелиха лоша репутация с масово, незаконно, безконтролно и безнаказано подслушване на комуникациите на гражданите. А българската съдебна система е вече международно заклеймена, като корумпирана и действаща по двойни стандарти. Ние не желаем да излагаме на опасност читателите и се стремим да защитим тяхното лично пространство. Ако някой следи комуникацията към balkanleaks.eu, той вижда само сесията до IP адреса на хоста на сайта, не и линка към конкретното съдържание.

 

Коректно е при цитиране на докладите (телеграмите), публикувани в платформата Болканлийкс да се изписва: публикуван(а) от Wikileaks и Биволъ.

 

Напомняме също нещо, което би трябвало да се спазва от медиите, зачитащи етичните и правни норми в журналистиката. Коректно е при буквално преписване на големи пасажи от авторски текстове да се цитира техния източник. 

 

За съжаление установихме многобройни буквални препечатки на наши текстове, включително от водещи медии като агенция "БГНЕС" и в-к "24 часа", без никакво позоваване на нашия труд. С оглед защита на своите интереси Биволъ може да заведе съдебни дела за нарушение на Закона за авторското право и сходните му права. Освен това Биволъ ще сезира Националния съвет за журналистическа етика за нарушение на Етичния кодекс на българските медии.

 

Използваме случая да призовем медиите към етично и професионално отношение, коректно цитиране на източниците и зачитане на авторството на материалите. Мисията, с която Биволъ се е ангажирал да информира обществото за скритите и тъмни страни от практиката на управляващите и решенията им по национално значими въпроси, остава неотклонна. Вярваме, че ще срещнем искрена морална и професионална поддръжка, както от колегията, така и от всички българи.

 

Редакцията на Bivol.bg

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване