05/01/11 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

Защо Робърт Гейтс напуска Пентагона

Барак Обама и министърът на отбраната Робърт Гейтс. Снимка: Белия дом

За президент, който се кандидатира като пълна противоположност на своя предшественик, Барак Обама води забележимо сходна външна политика. Когато мандатът му свърши, Джордж Буш приключваше войната в Ирак; Обама следва горе-долу същия график. Буш обърна иракската война с разполагане на допълнителни войски; Обама се опитва да приложи същия номер в Афганистан. Буш изпращаше безпилотни самолети на ЦРУ да обезвреждат джихадисти в Пакистан; Обама активизира тези нападения. Буш искаше да затвори Гуантанамо, но не можеше да даде отговор на въпроса какво да се прави с оставащите затворници; същото се отнася до Обама. Буш налагаше санкции на Иран да го накара да спре ядрената си програма, оставяйки отворена вратата за “всички опции”; и тук няма никаква промяна.

Ако някой символизираше приемствеността в политиката в областта на националната сигурност, то това беше Робърт Гейтс, бившият директор на ЦРУ, когото Буш назначи за министър на отбраната през 2006 г. на мястото на Доналд Ръмсфелд. Като запази човек на републиканците (който също “смята себе си” за републиканец) начело на Пентагона, Обама успокои висшите военни и обезоръжи републикански лидери като сенатора Джон Маккейн, които се бяха наострили да критикуват грешките на президент без опит в националната сигурност. В замяна Обама се съобразяваше със съветите на Гейтс и го послуша да смени командващия в Афганистан със Стенли Маккристъл, генерала, чиято кариера завърши безславно миналата година, след като статия в списание го представи като арогантен и вироглав.

Но и най-добрите имат край. Гейтс предупреди миналата година, че ще се оттегли по някое време през настоящата. Тези дни бе потвърдено, че той ще си тръгне в края на юни, а вчера Обама разкри каква верижна реакция от персонални промени ще предизвика неговото пенсиониране. Директорът на ЦРУ Лион Панета ще поеме ресора министър на отбраната. Дейвид Петреъс, архитектът на успехите на Буш в Ирак, когото Обама изпрати да оглави военната операция в Афганистан след издънката на генерал Маккристъл, ще сложи край на военната си кариера и ще оглави ЦРУ на мястото на Лион Панета. Генерал Джон Алън ще замени генерал Петреъс в Афганистан. А Райън Крокър, бивш посланик в Ирак, ще стане новият посланик на САЩ в Кабул.

Високопоставен служител в Белия дом твърди, че Обама планира тези персонални промени от месеци и е доволен от резултата. Всички подбрани от него кандидати са с огромен професионален опит и се очаква лесно да минат през Сената. Като водещ войник в Ирак и Афганистан генерал Петреъс често е работил в тясно сътрудничество с ЦРУ и би трябвало да се внедри безпроблемно в служба, която през десетилетието след атаките на Ал Каида срещу Америка се ангажира все повече с военни операции. Отношенията на генерала с Белия дом на моменти бяха обтегнати, но предлагайки на този републиканец голям пост във Вашингтон, Обама изкусно предотврати възможността той да стане кандидат на Републиканската партия за президентските избори през 2012 г. Като последица от всичко това силите в Афганистан ще трябва да изтърпят още една промяна в командния състав в момент, когато войната все още никак не е лека.

Що се отнася до Панета, двете години начело на ЦРУ означават, че той вече е много добре запознат с основните театри на бойни действия и с чуждестранните служители и лидери, с които ще има контакти като министър на отбраната. В края на краищата именно ЦРУ извършва нападенията с безпилотни самолети в Пакистан. Що се отнася до цивилната страна на работата в Пентагона, Панета може да разчита на четирите си години опит в държавната администрация, включително като директор на Административно-бюджетното управление и като шеф на персонала на Белия дом ...

Публикувана на 05/01/11 21:15 http://e-vestnik.bg/11659/zashto-robart-geyts-napuska-pentagona/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване