05/01/11 20:20
(http://e-vestnik.bg/)

Йоан Павел Втори - папата, който стана блажен

Портретът на папа Йоан Павел II пред множеството. Снимка: от тв екрана

Покойният папа Йоан Павел II официално бе обявен за блажен на церемония на площад “Св. Петър” в Рим в присъствието на стотици хиляди вярващи. Настоящият папа Бенедикт XVI прочете формулата на латински, с която провъзгласи предшественика си за блажен - последното стъпало преди светец на Римокатолическата църква, съобщиха агенциите.

“Онова, което, едва избран, папа Йоан Павел II искаше от всички, той направи първи: отвори за Спасителя Христос обществото, културата, както и политическите и икономическите системи, обръщайки със силата си на колос - идваща от Бога - тенденция, която може би изглеждаше необратима”, каза той на церемонията. “Този образцов син на полския народ помогна на християните по цял свят да не се боят да се нарекат християни, да принадлежат на Църквата, да говорят за Евангелието. С една дума: той ни помогна да не се страхуваме от истината”, добави той. “Идвайки от страна с комунистически режим, Карол Войтила донесе със себе си дълбокото си размишление за конфронтацията у човека между марксизма и християнството. Посланието му бе следното: “Човекът е пътят на Църквата, а Христос е пътят на човека”, подчерта ще Бенедикт XVI.

Церемонията по беатификацията започна в 8 ч. по Гринуич. Обявяването на формулата предизвика вълна от възторжени викове и аплодисменти сред множеството. Пред очите на събралите се вярващи беше открита огромна снимка на Карол Войтила от времето преди да се разболее. Мнозина избухнаха в сълзи, а други започнаха да викат “Санто субито” - “Светец веднага”. Две монахини - полякинята Тобиана Сободка, в черно, и облечената изцяло в бяло французойка сестра Мари Симон-Пиер, излекувана чудодейно от полския папа (което е и в основата на беатификацията му), представиха пред вярващите ампула с неговата кръв.

Ритуалът, отслужен от папа Бенедикт Шестнайсети, продължи близо три часа под палещите лъчи на слънцето. Повечето хора, пристигнали на място, за да съпреживеят този момент, бяха прекарали нощта под открито небе. Рано сутринта повечето от тях, главно млади хора, спяха направо на земята или облегнати на някоя стена.

Десетки бяха припадналите, стотици бяха сигналите за спешна помощ, потърсена от хора от множеството заради горещината и невъзможността да сменят местоположението си. Организацията на събитието бе такава, че всеки, който имаше нужда, получи помощ в разположените в околните улици полеви болници. Екипи на италианската гражданска защита изнасяха на ръце всеки, който не е в състояние да се задържи повече на краката си.

Голям брой доброволци и полицаи бяха ангажирани в осигуряването на реда, но не бяха особено заети заради перфектния ред и истинското търпение на поклонниците. За хората на площад “Свети Петър” бяха осигурени бутилки вода и молитвеници.

Поклонниците аплодираха дълго всеки път, когато се споменеше Йоан Павел Втори. Сред множеството се виждаха знамена на десетки държави, включително на Българя, но най-видимо бе морето знамена на Полша - родината на Карол Войтила.

Обявяването на Йоан Павел II за блажен е резултат от ускорена процедура, започнала малко след смъртта му през 2005 г. На церемонията във Ватикана присъстваха 86 официални делегации, сред които 22-ма държавни и правителствени ръководители. Сред официалните гости от българска страна бе председателят на парламента Цецка Цачева. Българската православна църква не изпрати свой представител.

Празникът на блажения папа Йоан Павел Втори ще се чества на 22 октомври, денят на възкачването му на Светия престол през 1978 година, обяви приемникът му на Светия престол папа Бенедикт Шестнадесети.Тържествената литургия се отслужи от 800 свещеници, които дадоха причастие на множеството поклонници, стекли се край базиликата. Онези, които не можеха да присъстват на площада, можеха да проследят случващото се на 14 огромни екрана, разположени на различни места в Рим. Картини от церемонията се излъчваха от телевизиите ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване