05/02/11 18:41
(http://www.klassa.bg/)

Комисия в ЕП одобри доклада за влизането ни в Шенген

Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи одобри вчера с гласуване (33-ма „за“ срещу 3-ма „против“) доклада на португалския евродепутат от ЕНП Карлуш Коелю, според който България и Румъния са технически готови да влязат в Шенген. Трима евродепутати либерали от Холандия, Германия и Дания внесоха миналия месец предложение за промени в текста – да отпадне 2011 г. като крайна дата за членство, а приемането ни да се обвърже с борбата с корупцията. В гласувания вариант на доклада пише, че 2011 г. остава целеви срок за присъединяване на двете държави, предаде БНТ.
Позицията на ЕНП, както и тази на социалистите бе да гласуват против отпадането на тази дата, каза за в.“Класа“евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев. Той подчерта, че няма правна и директна връзка между влизането на България в Шенген и борбата с корупцията. В документа на португалския евродепутат Коелю няма текст, обвързващ борбата с корупцията с влизането на страната ни в Шенген. Корупцията е на ниво ЕС, тъй като не само България и Румъния имат проблеми с нея. Техническите критерии за членство в Шенген са едно, борбата с корупцията - друго, подчерта Ковачев. Освен това докладът на Коелю е за техническата готовност на България и Румъния, които покриват всички критерии, валидни към днешния момент за членство в Шенген, добави евродепутатът.
Приетият вчера текст ще бъде гласуван на пленарна сесия в ЕП следващия месец.
Възможност за възстановяване на европейския граничен контрол заради вълната от имигранти от Северна Африка предлага председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу, съобщи „ИЮ Обзървър“. Бележките му се съдържат в писмо до френския президент Никола Саркози и италианския премиер Силвио Берлускони от 1 май. Неразбирателството между двете държави заради съдбата на близо 25 000 тунизийци, които пристигат по море на италианския остров Лампедуза от януари насам, предизвика дискусия, която постави в светлината на прожекторите споразумението от 1985 г. за Шенген. „Временното възстановяване на границите е една от възможностите, която трябва да отговаря на определени и ясни критерии, чрез които да се укрепи шенгенското споразумение“, написа Барозу.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване