05/02/11 16:20
(http://www.klassa.bg/)

Най-големите длъжници към европейския климат

Британската неправителствена организация Environmental Investment Organisation (EIO) подготви първия негативен рейтинг на европейските предприятия под името Enviromental Tracking Europe 300 . В него са включени 300-те най-големи компании на Стария континент по отношение на тяхната т. нар. въглеродна интензивност (количеството въглероден диоксид спрямо оборота на компанията).
Подреждането, цитирано от Investor.bg, обаче не може да претендира за пълна изчерпателност и точност, защото много фирми не публикуват данните си за изхвърлените емисии или не допускат за одитиране независими организации.
На десето място в антикласацията на британската неправителствена организация е германският химичен и фармацевтичен концерн Bayer AG с 202.72 коефициент въглеродна интензивност. Деветото място е отредено за британската компания от водния сектор United Utilities Grоup, която освен това предлага и услуги в сферата на енергетиката. Компанията е активна преди всичко в Северозападна Англия. Дали ще печем хляб, ще произвеждаме бира или пък прах за пране – и в трите процеса ензимите се явяват важен помощник. Може би затова датският производител на ензими Novozymes е толкова напред в класацията – на осмо място.
На седма позиция в негативното подреждане е класиран холандският химичен концерн Akzo Nobel. Компанията произвежда бои и лакове за специализираната химия. Преди седмица при обявяването на финансовите си резултати за първото тримесечие мениджмънтът на концерна обяви, че ще намали въглеродния си отпечатък с 30% до 2015 г. До 2020 г. пък отделяният въглероден диоксид трябва да спадне с 25% на тон продукция.
Британско-холандският нефтен концерн Royal Dutch Shell заема шестото място в класирането. Най-големият в света производител на минерални масла е подложен на обстрела на екоактивисти по друг повод – еколозите го критикуват, че при добива на нефт в Нигерия често се стига до замърсяване на делтата на Нигер, където живеят около 30 млн. души от над 40 етнически групи, говорещи повече от 200 различни езика. От концерна обаче се оправдават, че за това виновни са вандализмът при кражбите на гориво от неговите тръби и нелегални малки рафинерии. Базираният в Лудвихсхафен германски концерн BASF заема петото място в класацията. Той е втората по големина в света химична компания и произвежда химикали и изкуствени вещества. Освен това BASF работи и в областта на земеделието и добива на газ.
Френският нефтен гигант Total SA е на четвъртото място в Environmental Tracking Europe 300. Със своите 95 000 служители концернът покрива цялата производствена палитра при добива на нефт и газ. Дейността се простира от добив, през преработка до производство на електричество. Следващият в класацията е британският енергиен концерн Centrica, чиято дейност се простира от снабдяването с газ и ток до управляването на атомни електроцентрали. Компанията е най-големият газов доставчик във Великобритания. Със своята дейност (оползотворяване на отпадъците и управление на отпадъчната вода) френският концерн Suez Environnement се е поставил в услуга на околната среда. Въпреки това обаче компанията отделя твърде много въглероден диоксид и затова е подгласник в класацията.
Победителят в негативната класация е испанският концерн Repsol-YPF , който е третата нефтопреработвателна компания в индекса, след Royal Dutch Shell и Total.
През тази година концернът ще започне дълбоководно сондиране на кубинското крайбрежие, за където се предполага, че има 20 млрд. барела нефт. Така изглежда, че и през следващата година концернът ще запази водеща роля в антикласацията.
Според независимата организация, подготвила рейтинга, най-ниска интензивност на въглеродните газове в класацията има британската финансова институция Aviva с годишно изхвърляне на 0,85 тона въглероден диоксид на милион долара оборот. На второ място е холандският застраховател Aegon със стойност 1,35 т.
По абсолютна стойност на изпуснатите газове е германският енергиен гигант E.on, който за година емитира 164,8 млн. тона въглероден диоксид. На всеки милион долара продажби това прави почти 1300 тона. 


Българските фирми спестиха под 2 млн. тона емисии за 2010 г.

Всички 137 български оператора, които участват в схемата за търговия с емисии на ЕС, са спестили близо 2 млн. тона емисии от предвидените над 35 млн. т за 2010 г. Всички те подадоха в срок отчетите си за вредни емисии до края на април в Националния регистър, съобщиха от Изпълнителната агенция по опазване на околната среда (ИАОС). Това означава, че нито един няма да плаща глоби.
Общите емисии на инсталациите за миналата година са 33 798 104 млн. тона въглероден диоксид. По план е предвидено те да емитират 35 061 158 млн. тона. Сумарно те са изхвърлили по-малко вредни газове в атмосферата. По първоначални данни повече са замърсявали ТЕЦ-вете, съобщи София Ненова от ИАОС. Годишните доклади трябва да включват надеждни данни, които да позволяват определянето на емисиите на парникови газове с висока степен на точност. Според изпълнителната агенция всички отговарят на изискванията. Това позволява компаниите да продават или купуват квоти от български и чужди компании, които могат да ги търгуват или да ги запазят в резерв до 2012 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване