05/02/11 17:11
(http://www.klassa.bg/)

Русия вдигна със 7% митото за износ на петрол

Експортните мита на руския петрол от 1 май се вдигат с 30 долара, или със 7%, до 453.7 долара за тон. Досега експортното мито беше 423.7 долара на тон, съобщи РИА „Новости“. Новината има пряка връзка с пазара на горива в България, тъй като рафинерията в Бургас е собственост на „ЛУКойл“ и внася петрола си от Русия. Оттам обаче не коментираха какво ще е отражението на тази мярка у нас, тъй като в момента подготвяли отговори по същия въпрос до министъра на икономиката Трайчо Трайков.
Според експерти от петролния бранш у нас каквото и да е увеличение на стойността на петрола ще се отрази в цените на горивата на едро, които „ЛУКойл Нефтохим“ продава в страната. Хипотетично „ЛУКойл“ може да потърси други доставчици на суровина, ако прецени, че руският петрол е скъп, но тогава пък крайните продукти ще се оскъпят заради логистиката, както и заради необходимостта танкерите да преминават през Босфора, посочиха те. Показателно е поведението на „ЛУКойл“ веднага след крайния срок на мораториума върху цените на горивата на дребно. Още на другия ден дизелът поскъпна драстично по отношение на останалите горива, докато бензинът запази по-голяма стабилност, обясниха те. По думите им такава мярка не е пазарна, но компенсира изцяло компанията.
В бюджета си за 2011 г. Русия заложи средни цени на петрола от 75 долара за барел. Но руската марка нефт Urals от 15 март до 9 април се е търгувала средно по 114.47 долара за барел. На 21 април правителството на Руската федерация ревизира прогнозата си при 105 долара за барел петрол.
Митото за износ на горива от 1 май е определено на 90% от износните мита на нефта и съответно също се увеличава. До тази дата митото върху бензина беше 67% от стойността на налога върху нефта.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване