05/03/11 18:36
(http://www.klassa.bg/)

Две хиляди лева на семейство са нужни за нормален живот

Домакинство от четирима членове - двама възрастни и две деца, трябва да разполага с 2112 лева, за да си плаща сметките, да се храни, облича и почива спрямо нормалните български стандарти.
Това показват данните на Института за социални изследвания на КНСБ за издръжката на живот през месец март, които бяха оповестени вчера.
С нови 3,3% нараснаха необходимите средства за нормално съществуване в страната през първото тримесечие на 2011 година след регистрирания ръст в края на миналата година от 6,4%.
Темпът на нарастване на издръжката на живот е с 8,0% спрямо същия период на миналата година, а в стойностно изражение за едногодишен период увеличението е със 156 лева за 4-членно домакинство. Основните фактори, които повлияха върху нарастването на издръжката на живота през март 2011 година, са акцизите върху горивата и цигарите, поскъпването на храните в световен мащаб, което се отрази у нас, както и увеличението на питейната вода и услугите.
От началото на годината се наблюдава непрекъснато покачване на цените на основни хранителни стоки, е записано в изследването. Поскъпването при основните храни, напитки и тютюневи изделия за първото тримесечие е 5,6%. В годишен план ръстът е от 11,5%, който е своеобразен рекорд и излиза извън обичайните параметри през последните три години.
При нехранителните стоки и услуги средното поскъпване за тримесечието е с 1,2%, а на годишна база – с 4,8%. В групата "Транспорт и съобщения" се отчита ръст от 2,3%, но той основно се формира от ръста на транспорта с 2,6%, а на годишна база с 8,3%. "Автомобилните бензини, моторни и смазочни материали" бележат нов ценови скок от средно 3,6% за тримесечието, като само при бензина е с 5,8%, а при дизеловото гориво с 6,9%.
Средната заплата за страната през 2010 година е 647 лева, което означава номинален ръст от 6,2% и реално покачване с 3,8%.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване