05/03/11 21:38
(http://e-vestnik.bg/)

Кралете, коронясани от САЩ

в. Ню Йорк таймс

Барак Обама и афганистанският президент Хамид Карзай. Снимка: Белия дом

Доскоро никой не би предположил, че Барак Обама би съдействал за падането на чуждестранни лидери от власт с по-голяма методичност от Джордж Буш.

Президентът поддържа тезата, че САЩ не се правят на фактор, който издига и сваля чужди държавни ръководители, а проста помага на хората да изберат своите водачи. Съдейки по историята обаче, изборът на временен лидер, направен от президента, може да има много по-съществени последици за политическото бъдеще на дадена страна, отколкото желанията на народа й.

В днешно време САЩ разполагат с голямо влияние при определянето кой да управлява в периода между рухването на един авторитарен режим и свикването на избори. Американската подкрепа издигна Мохамед Хусейн Тантауи начело на египетското временно правителство през февруари. Либийският Преходен национален съвет и йеменският вицепрезидент Абд Рабу Мансур Хади най-вероятно ще са следващите.

За съжаление ние нееднократно сме проваляли прехода към демокрация, подкрепяйки временни лидери, които обещават да управляват честно и справедливо, а вместо това се посвещават на борба за запазване на властта си и задушаване на политическите си опоненти. Исаяс Афеверки, когото Вашингтон подкрепи като ръководител на временното управление в Еритрея през 1991 г., така ефикасно се зае да смазва противниците си и да пречи на демокрацията, че 20 години по-късно все още е на власт.

През 1999 г. Западът подкрепи Хашим Тачи като временен лидер на автономно Косово, само за да установи, че той извършва етнически чистки и се възползва от новопридобитите си власт и престиж, за да спечели изборите като премиер през 2008 г.

Изборите в Ирак през 2005 г. докараха на власт Ибрахим Джафари, който “съчета” некадърно управление с жестоко преследване на сунитите. Поведението му се оказа толкова пагубно, че правителството на Буш го свали. Страните, които миропомазаха Хамид Карзай да оглави афганистанското управление през 2001 г., сега се възмущават и осъждат управляващия вече 10-годиши режим в изборни измами и корупция.

Опасността от постоянно временно правителство вече се очертава в Египет. Миналата седмица протестиращите поискаха оставката на някогашния си съюзник Тантауи, след като той арестува политическите си противници. Същата опасност дебне и в Йемен с вицепрезидента Хади, който прекара десетилетия като висш помощник на авторитарния лидер.

Преходът от авторитаризъм към демокрация също се проваля редовно, тъй като на временните ръководители липсва воля и способност да се защитят от врагове вътре или извън правителството. През 1917 г. премиерът на временното правителство в Русия Александър Керенски бе свален след едва четири месеца на власт, тъй като не съумя да се противопостави на политическата и военна мощ на болшевиките.

След Ислямската революция в Иран през 1979 г. временното правителство на Мехди Базарган - когото правителството на Картър подкрепяше като алтернатива на шаха - просъществува девет месеца, преди аятолах Рухола Хомейни да принуди Базарган да подаде оставка.

Как можем да избегнем тези капани? Като начало можем да посветим повече време на търсенето на перспективни кандидати. Ние прегърнахме Тачи, който, както казват сега европейски следователи, оглавявал престъпна организация, избивала сърби и вземала органите им. В Ирак дадохме власт власт на Ахмад Чалаби, въпреки че бе осъден за присвояване на милиони долари в Йордания.

Американските политици и дипломати трябва да избягват също да отдават предпочитание на интелектуалци, технократи и опозиционни политици. Склонни сме да гледаме благосклонно на хора, които употребяват цялото си красноречие в приказките за демокрация и умереност, имат високо образование и говорят английски. Тези качества обаче обикновено са напълно неуместни и ненужни, или дори нещо по-лошо.

Много от провалилите се временни лидери - като Карзай, Базарган и куп иракчани - притежаваха всички тези умения. Макар и с велики планове обаче, те бяха лишени от организационни способности ...

Публикувана на 05/03/11 21:38 http://e-vestnik.bg/11687/kralete-koronyasani-ot-sasht/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване