05/03/11 16:58
(http://www.klassa.bg/)

Румъния приема елементи на ПРО на 30 км от България

Висшият съвет по отбраната на Румъния одобри в понеделник вечерта разполагането на елементи от американската противоракетна отбрана в бившата авиобаза в Девеселу на 30 километра от българската граница, съобщи Медиафакс. Стойността на разполагането ще бъде 400 милиона долара, плюс 20 милиона долара, които ще бъдат отпускани годишно за системни операции, заяви официален представител на САЩ. Разходите ще бъдат покрити изцяло от Вашингтон.
Президентът Траян Бъсеску обяви, че като начало 200 американски военни ще бъдат разположени в Девеселу, добавяйки, че авиобазата ще остане под командването на румънските военновъздушни сили. Той подчерта, че американският противоракетен щит е отбранителна система, а не нападателна и не е насочена към Русия. Максимумът американски военни, които могат да бъдат разположени в базата, е 500.
През март 2010 г. президентът на Румъния заяви, че в рамките на плановете за разгръщане на ПРО на САЩ в Европа, Букурещ ще разположи до 2015 г. на своята територия три батареи с 24 пускови установки, припомня РИА „Новости“. Тогава Русия реагира негативно на намеренията на САЩ и поиска обяснения. Посланикът на Вашингтон в Москва Джон Байърли подчерта, че американските ракети-прихващачи SM-3, които ще бъдат разположени в Румъния, са предназначени за защита от ракети със среден обсег на действие и не са насочени против Русия.
Румънският съвет по отбрана разреши също така на САЩ да използват летището на град Михаил Когълничану и пристанището на Констанца в югоизточната част на страната като транзитни точки за транспортиране на военнослужещи и оръжия от и до Ирак и Афганистан. Съединените щати ще могат временно да разположат 4 самолета-цистерни и четири транспорти самолета C17 на летището в Михаил Когълничану, тъй като една от американските бази в Средиземно море се ремонтира за модернизиране. „Това е временно, но транзитът е за по-дълго време“, заяви президентът Траян Бъсеску на пресконференция. Очакваше се вчера президентът да уведоми парламента за решението на съвета.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване