05/03/11 16:55
(http://www.klassa.bg/)

Четири трилиона йени компенсации за пострадалите

Властите в Япония пресметнаха сумата за компенсации на населението от вредата, нанесена от аварията на АЕЦ „Фукушима1“. Пострадалите трябва да получат 4 трилиона йени (49 милиарда долара), като половината от сумата ще бъде изплатена от компанията оператор на централата TEPCO, съобщи в. „Асахи“, цитирайки правителствен източник. Компенсациите ще бъдат изплащани по 1 трилион йени годишно от 2011 г. нататък. Според правителството, за да се осъществят плащанията,TEPCO трябва да вдигне цените на генерираната от нейните мощности електроенергия с 16%. Въпреки че Япония е водеща при производството на роботи, тя е принудена да внесе от чужбина подобни машини, които да използва за работа в АЕЦ „Фукушима“. TEPCO е получил два американски робота Packbot, за да изследват зоните, където не могат да проникнат хора, заради много високата радиоактивност.
Специалният съветник на японския премиер Наото Кан призна, че близо 5000 измервания на разпространението на радиацията не са били разкрити пред обществото, съобщи „Уолстрийт джърнъл“. Измерванията са част от системата „Speedi“, която симулира модели на радиационно разпръскване.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване