05/04/11 17:51
(http://www.klassa.bg/)

Moody's може да повиши рейтинга на България през юли

Рейтинговата агенция Moody's може да повиши кредитния рейтинг на България в началото на юли, съобщи анализаторът Антъни Томас, цитиран от агенция Ройтерс. „Нашите перспективи за България са положителни. Ние ги разгледахме в началото на април. Надяваме се, че в началото на юли ще можем да повишим рейтинга на страната”, каза Томас.
В момента Moody's дава рейтинг на България Ваа3 с положителни перспективи. Още през април от агенцията обявиха, че обмислят да повишат кредитния ни рейтинг заради стабилния финансов баланс, благоразумния бюджетен резерв и очакванията, че страната ще успее да ограничи дефицита под 3%. От рейтинговата агенция ще се фокусират върху средносрочната бюджетна стратегия на България и продължаващите разговори за евентуални промени на пенсионната система, както и върху активизираните усилия да се контролират корупцията и престъпността. Ще се следят и връзките между банковите системи на България и Гърция. През януари Moody's промени прогнозата си за България от положителна на стабилна.
В същото време от рейтинговата агенция в редовен доклад за страната вчера посочиха, че макроикономическата рамка вероятно ще остане стабилна благодарение на решенията на правителството за залагане в конституцията на фискална дисциплина. Според Moody’s няма вероятност за съществено свиване на макроикономически дисбаланси, тъй като преките чуждестранни инвестиции и притокът на други частни капитали е възможно да останат по-малки през следващите години. Конкурентните заплати и ниските данъчни ставки също трябва да спомогнат за запазването на инвестициите в частния сектор, а публичните инвестиции също ще получат подкрепа от структурните фондове на ЕС. От агенцията посочват, че в Националната програма за реформи правителството си определя амбициозна, но не нереалистична цел за повишаване на доходите в България от сегашните 40% до 60% от средните за еврозоната.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване