05/04/11 18:39
(http://www.klassa.bg/)

БСК: 16% от работодателите планират увеличение на заплатите

16% от работодателите предвиждат увеличение на заплатите през 2011 г. Това показва проучване на Българската стопанска камара (БСК) сред 430 фирми в страната, проведено през втората половина на април и публикувано на сайта на организацията.
50% от анкетираните представители на бизнеса възнамеряват да запазят нивото на заплащане, а 34% все още обмислят решението си по този въпрос. Тези, които планират увеличение на възнагражденията, имат готовност да го направят в рамките на от 5% до 13%.
57% от работодателите са категорични, че индексирането на възнагражденията трябва да се договаря единствено на ниво предприятие, а според 32% това трябва да става на браншово равнище. Едва 4% от анкетираните приемат положително идеята за договаряне на препоръчителен национален индекс за ръст на трудовите възнаграждения, а 7% се затрудняват да преценят на какво ниво трябва да се водят преговорите.
Според участвалите в анкетата работодатели, водещи фактори за определяне на трудовите възнаграждения трябва да са производителността на труда (77%) и инфлацията (66%), като трябва да се отчитат също така промените в данъчното и осигурителното законодателство (45%), както и конкурентността на производството (43%).
Повишаването на производителността на труда е основен източник за индексация на трудовите възнаграждения и социалните плащания според 90% от анкетираните. 62% препоръчват административна реформа, вкл. съкращения на административен персонал и ускоряване въвеждането на електронно правителство, а според 16% за индексация на доходите е необходимо увеличение на данъците и осигуровките.
Увеличаването на минималната работна заплата трябва да става по браншове, заяви пред БНТ вчера депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Този подход се предлага, защото някои от отраслите вече са излезли от кризата и могат да си позволят това, а други не, обясни Стоянова.
Според нея, преди да се пристъпи към повишаването на минималната работна заплата, трябва да се изчисли колко ще струва това на бюджета и преди всичко на бизнеса и може ли той да го понесе.
Менда Стоянова коментира и данните, че заплатите и пенсиите ще бъдат замразени до 2013 г. Тя уточни, че тази прогноза се базира на ръста на икономиката и БВП, а всяко едно ускоряване на растежа ще доведе до увеличаване на заплатата.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване