05/04/11 17:31
(http://www.klassa.bg/)

Гайтнър удължава срока за достигане на тавана на дълга до август

Американският министър на финансите Тимъти Гайтнър заяви, че САЩ може да удължат срока за получаване на кредити с още три седмици, така че Белият дом и Конгресът ще имат повече време да се споразумеят за вдигането на тавана на дълга.
САЩ имат възможност да удължат срока, в който ще могат да получават кредити, до 2 август след достигане на лимита на заемните средства от $14,29 трлн., тъй като имат „по-големи от очакваното приходи от данъци“ и ще предприемат „необичайни мерки“, като спиране на продажбите на щатски и общински облигации за финансиране на инфраструктурни проекти, съобщи Гайтнър в писмо до лидерите на Конгреса. Преди това той бе заявил, че крайният срок ще изтече на 8 юли. Срокът ще изтече по закон на 16 май, когато и страната ще достигне лимита на дълга си.
Министерството на финансите ще предприеме нужните стъпки още тази седмица, за да удължи срока за кредитирането, съобщи Гайтнър в писмо до лидера на мнозинството в Сената демократа Хари Рийд и лидера на републиканците в Камарата на представителите Джон Бонър. Датата 16 май, когато САЩ ще достигнат лимита по дълга, ако Конгресът не се намеси, остава непроменена от миналия месец, когато Гайтнър я определи.
Администрацията на Обама и републиканците от Конгреса обсъждат как и дали да увеличат лимита на дълга. Републиканците твърдят, че няма да действат, ако президентът Барак Обама не предложи допълнителни съкращения на разходите. Гайтнър и други висши членове на администрацията предупредиха, че ако Конгресът прекалено дълго отлага намесата си, инвеститорите ще загубят доверие в САЩ, което ще застраши икономическото възстановяване.
Политиците „никога не вземат сериозно повишаването на лимита на дълга, докато министерството не стигне задънена улица, смята Стивън Стенли, главен икономист в Pierpont Securities. Вероятно удължаването на крайния срок с още няколко седмици ще бъде полезно, макар че подозирам, че, както винаги, преговорите просто ще се проточат, докато не достигнем датата, когато и да е тя.“

Отсрочка

Обама представи основните точки от плана си за намаляване на дълга с $4 трлн. в рамките на 12 години чрез комбинация от съкращения на разходите и данъчни увеличения. Ръководителят на Бюджетната комисия към Камарата на представителите Пол Райън, републиканец от Уисконсин, предложи разходите да се редуцират с $6 трлн. в рамките на 10 години, като се приватизира Medicare и като се постави лимит на разходите по Medicaid.
„Запазването на американската кредитоспособност и лидерската ни позиция в световната икономика е дълг, който си споделят политиците и от двете партии, заедно със законодателната и изпълнителната власт, подчерта Гайтнър. Всеки опит на която и да било от партиите да използва пълното доверие на САЩ като инструмент за популяризиране на партийни политически програми би бил признак на безотговорност.“
Гайтнър посочва в писмото, че на 6 май Министерството на финансите ще прекрати емитирането на щатски и общински облигации, известни като SLGS (нетъргуеми съкровищни ценни книжа). Облигациите „финансират различни разходи, включително проекти за възстановяване на инфраструктурата“, допълва Гайтнър. Ценните книжа се емитират в полза на щатите и общините, „за да им се помогне да спазят данъчния кодекс, който ограничава инвестирането на приходите от емитирането на освободени от данъци облигации“.
Ако Конгресът не повиши горната граница за дълга до 16 май, Министерството на финансите ще обяви „период на отлагане на емитирането на дълг“ съгласно закона за Пенсионния и помощен фонд за държавните служители със загуба на работоспособност (CSRDF), съобщава Гайтнър. Това ще помогне на САЩ „да откупят съществуващите съкровищни ценни книжа, държани от този фонд като инвестиции“.
Взетите от администрацията на Обама решения са създали задължения за $1,7 трлн., сочи анализ на Бюджетната комисия към Конгреса за последното десетилетие, изготвен от в. „Вашингтон пост“. Политиките, въведени при управлението на Джордж Буш (2001 г. - 2009 г.), са отговорни за дълг от над $7 трлн.

Необходими стъпки

Писмото на Гайтнър показва, че „са задействани необходимите механизми“, така че правителството да направи „необходимите стъпки“, в случай че таванът за дълга не бъде вдигнат, казва Дрю Матъс, старши икономист в UBS Securities.
Въпреки че удълженият до август краен срок „на теория дава на Конгреса допълнително време да довърши работата си в тази насока, няма място за отлагане, се казва в писмото на Гайтнър. Икономиката е в начален етап на възстановяване, а финансовите пазари наблюдават внимателно САЩ“.
Матю Зеймс, председател на Консултативния комитет по задълженията към Министерството на финансите и управителен директор в JPMorgan Chase, заяви миналата седмица, че евентуален провал в усилията да бъде вдигнат таванът навреме ще е катастрофален. „Всяко забавяне на плащане по лихвата или главницата на държавния дълг, дори да е много кратко, ще остави ведомството и финансовите пазари в непознати води и е в състояние да провокира нова катастрофална криза“, пише Зеймс до Гайтнър.
Финансовото министерство понижи оценката си за правителствените заеми в периода април-юни с оглед по-високите приходи и свитите разходи.
Сумата ще възлиза на нетно $142 млрд. през второто тримесечие при изчислени по-рано $156 млрд. Ведомството прогнозира набирането на $405 млрд. през трите месеца до края на септември. През първото тримесечие назаем са взети $265 млрд. при първоначална оценка за $237 млрд. Предвижданията са на база парично салдо от $95 млрд. към 30 юни и $115 млрд. към края на септември.
Въпреки усиления дебат по дълга във Вашингтон доходността в американския пазар на облигации е по-ниска, отколкото преди десет години, когато правителството бе с бюджетен излишък, макар данните да показват, че размерът на достъпния на пазара емитиран дълг е стигнал $9,13 трлн. при $4,34 трлн. в средата на 2007 г. Доходността по 10-годишните бенчмарк облигации бе 3,28% във вторник, което е под средната стойност от 7% за периода след 1980 г., според цените на Bloomberg Bond Trader.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване