05/04/11 17:37
(http://www.klassa.bg/)

Рейтингът на Обама скочи след убийството на Осама

Рейтингът на президента на САЩ Барак Обама скочи с 9% след убийството на терорист номер едно Осама бин Ладен, съобщи в. „Вашингтон пост”. 56% от американците одобряват управлението му, а 69% намират мерките му за борба с тероризма за най-правилните. Това е най-високият рейтинг на президента от 2009 г. насам и сериозно признание за лидерските му качества след срива на доверието към него след покачването на цените на бензина. За съжаление няма промяна в одобрението за икономическата му политика, коментира изданието. 13% от анкетираните са посочили, че са вярвали повече на предшественика му Джордж У. Буш.
Пакистанският външен министър Салман Башир заяви, че Пакистан е информирал САЩ за подозренията си за местонахождението на Бин Ладен още през 2009 г., предаде Би Би Си. Башир подчерта, че пакистанското разузнаване е посочило дома на Бин Ладен в предградието Билал в град Аботабад като възможно скривалище.
Според него обвиненията от страна на някои европейски страни, че пакистанските власти не са си свършили работата, са “тревожни”, както и изявлението на ЦРУ, че САЩ не са възнамерявали да информират Исламабад предварително за спецоперацията.
В сайта Уикилийкс също бе публикувана информация, че САЩ са знаели още през 2008 г. за местонахождението на Бин Ладен от показанията на затворник в базата Гуантанамо.
За да сложи край на спекулациите дали Бин Ладен наистина е убит, директорът на ЦРУ Леон Панета обеща САЩ да покажат снимка, предаде Ройтерс. Той поясни, че в момента президентската администрация обсъжда под каква форма да бъде направено това.
Противоречивата информация за обстоятелствата около смъртта на Бин Ладен провокира говорителя на талибаните Забихула Муджахид да публикува в интернет писмо, в което призовава САЩ да подкрепят твърденията си, че лидерът на “Ал Кайда” е мъртъв, защото досега нито те предоставят надеждни доказателства, нито семейството на Бин Ладен го потвърждава.
Говорителят на Белия дом Джей Карни съобщи вчера, че Бин Ладен не е бил въоръжен, когато командосите са атакували, но е оказал съпротива, преди да бъде застрелян. Появиха се информации, че съпругата на терориста не е убита, а само ранена в крака, както и че на убийството е присъствала 12-годишната му дъщеря, предаде АФП.
Новината, че командосите са нападнали невъоръжен човек, стана причина представители на Комисията по юридическите въпроси в Камарата на представителите в Конгреса на САЩ да зададат въпроса дали не е било по-добре терористът да бъде задържан и изправен пред съд, както всеки друг заподозрян. Главният прокурор на САЩ Ерик Холдър каза, че операцията е напълно законна и Бин Ладен е получил заслуженото възмездие.
Бившият президент на САЩ Джордж Буш отказа да се присъедини към наследника си Барак Обама на среща с близки на загиналите на 11 септември 2001 г. днес на Кота нула в Ню Йорк, където бе Световният търговски център. Буш обяснил, че няма желание да влиза отново в публичното пространство.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване