05/04/11 21:50
(http://e-vestnik.bg/)

Ще поскъпват ли акциите на гигантите?

Блумбърг

На фона на политическите размирици в Близкия изток и силното поскъпване на петрола Exxon Mobil Corp. (XOM) и Chevron Corp. (CVX) са две от компаниите с най-силни акции, отчитани от промишления индекс Дау Джоунс (Dow Jones Industrial Average) тази година. И двете са увеличили цената с около 20% тази година.

Обичам акциите на тези енергийни компании. Оставам равнодушен обаче към някои от силните “участници” в Дау Джоунс, сред които водачите Caterpillar Inc. (CAT) с растеж от 23% и Boeing Co. с 22% нагоре. Ето моята подредба в категориите “купувай”, “запази” и “продавай” на акциите на 10-те компании, които са лидери в Дау Джоунс за първите четири месеца на 2011 година. Цените на акциите са закръглени.

Caterpillar (115 долара, 23% нагоре). Продавай. Не харесвам тези акции по няколко причини. Като водещ износител Caterpillar извлече полза от отслабването на долара през по-голямата част от последните девет години. Подозирам, че тази тенденция се е изчерпала. Дългът на тази компания, чиято централа се намира в Пеория, щата Илинойс, превишава над два пъти акционерния капитал. И оценките са отблъскващи. Акциите на Caterpillar се търгуват 5,9 пъти над счетоводната си стойност (корпоративна нетна стойност на акция) и 21 пъти над печалбата от последните четири тримесечия. Според мен е твърде късно да се купува.

Boeing Co. (BA) (80 долара, 22% нагоре). Продавай. Акциите на Boeing са силни тази година, след като въздушният трафик се възстанови. Въпреки това чикагската компания имаше трудна година. Нейният нов голям пътнически самолет 787 излиза на пазара с три години закъснение, ако няма още забавяния. Миналия месец изненадата бе дупка, която се образува във фюзелажа на 737 на Southwest Airlines Co. И Националният съвет по трудовите правоотношения разкритикува компанията за възможно “незаконно отмъщение” срещу работниците от синдиката.

Печалбата на Exxon Повече ме тревожи дългът на компанията, който е почти три пъти над капитала. А и приходите за първото тримесечие бяха 14,9 милиарда долара - най-ниската цифра за първо тримесечие от 2006 година. Exxon (88 долара, 20% нагоре). Купувай. Exxon е най-голямата по пазарна стойност петролна компания в САЩ. Тази компания, чиято централа се намира в Ървинг, щата Тексас, е и най-печелившата сред 30-те най-големи американски енергийни компании, измерени по възвръщаемост на общия капитал. Според приятели от петролния бизнес поради оперативната си сила и финансова мощ Exxon обикновено се добира до най-изгодните сондажни полета и привлича най-квалифицираните петролни геолози в областта. Дори и с добра печалба тази година акциите на компанията се търгуват 12 пъти над печалбата. Това е умерено в сравнение с 14 за Дау Джоунс и 15,5 за Стандард енд Пуърс 500.

Добър счетоводен баланс Chevron (109 долара, 20% нагоре). Купувай. С централа в Сан Рамон, щата Калифорния, Chevron е втората най-голяма по пазарна стойност енергийна компания в САЩ. Тя има силен счетоводен баланс с дълг, който е едва 11 на сто от акционерния капитал. В това отношение няма много растеж тук, или пък при Exxon. И все пак рентабилността е висока: Chevron спечели 19% върху акционерния капитал миналата година. Pfizer Inc. (PFE) (21 долара, 20% нагоре). Купувай.
Големите фармацевтични компании имат “пресъхнали” канали, според традиционната мъдрост. Нюйоркската Pfizer обаче има над 100 лекарства в клинични проучвания, от които 25 в най-напредналата Фаза 3. Акциите се търгуват девет пъти над печалбата и носят 3,8% дивидент. International Business Machines Corp. (IBM) (171 долара, 16% нагоре). Запази.

Доходността на IBM е великолепна. Печалбата на тази компания с централа в Армонк, щата Ню Йорк, нарасна точно през рецесията, постави рекорд миналата година и би трябвало да го подобри тази година. Ако аз притежавах дял в IBM, щя да го запазя, но нямаше да инвестирам нови пари. ...

Публикувана на 05/04/11 21:50 http://e-vestnik.bg/11697/shte-poskapvat-li-aktsiite-na-gigantite/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване