05/06/11 00:27
(http://e-vestnik.bg/)

Западът получава шанс в Близкия изток

Има нещо поетично в това, че смъртта на Осама бин Ладен, превърнал се в месиански символ на ислямисткия екстремизъм, съвпада с разгара на гражданските и продемократични бунтове в арабските страни. То не само изтъква провала на Ал Каида, но предоставя на САЩ и Европа шанс да застанат на правилната страна на историята, като подкрепят арабската свобода и права.

Това означава да се сложи край на тайното съглашение на Запада с деспоти, които отказват на своите народи свободите, за които претендира самият той. То би лишило крайните ислямисти от надеждна основа за набиране на хора и не би позволило отровата на джихадизма да проникне във водещата част от мюсюлманското общество.

Но ако иска да върви в крак с промяната в региона, Западът също трябва да се промени, преди всичко като има безпристрастно отношение към Израел и палестинците. Арабските въстания разтърсват толкова силно Близкия изток, че подкрепата за революциите предполага спешно уреждане на този мъчителен конфликт, който е в основата на нестабилността в региона.

Египет например едва няколко седмици след падането на Хосни Мубарак извършва радикално преформулиране на своята външна политика, особено по отношение на Израел. Кайро, който все още е под институционалната опека на армията, няма намерение да анулира мирния договор от Кемп Дейвид през 1979 г. Той обаче очевидно вече няма неизменно да следва израелската и американската политика в региона.

Това предполага, че Египет скоро ще отвори границата си с Газа, слагайки край на тайната договореност да участва в обсадата, наложена от Израел и подкрепена от Запада, след като “Хамас” победи националистическото движение “Фатах” на изборите през 2006 г. Също така именно египетската армия спомогна за споразумението за единство между “Фатах” и “Хамас” - нещо, което изтъква каква пречка за палестинското помирение е бил режимът на Мубарак.

САЩ и техните съюзници могат да изберат или да бъдат в центъра на тези събития, или да ги оставят да поемат несигурен курс, който би могъл да доведе до сблъсък.

Приключи ерата, когато Израел, Иран и Турция си съперничеха за влияние в региона, САЩ играеха ролята на арбитър, а арабите бяха просто зрители. Египет, който някога беше туптящото сърце на арабския национализъм, се завръща. Както се изрази водещ израелски стратег в седмицата, когато беше свален Мубарак, “току-що се сгромоляса цялата ни аналитична постройка”.

Правителството на Бенямин Нетаняху, което все още скърби за режима на Мубарак и се безпокои, че в Сирия може да рухне още по-отвратителната тирания на семейство Асад, е разтревожено от пренареждането на пъзела в региона. Това обаче само увеличава нежеланието му да обмисли въпроса за териториалния компромис, който е нужно да направи Израел, за да постигне мир с палестинците - и с отново активизиралия се арабски свят.

Поредното извинение на Нетаняху е подновеният опит на “Фатах” и “Хамас” да съставят правителство на националното единство, което според неговото правителство би позволило на ислямистите да завземат управлявания от “Фатах” Западен бряг, въпреки че 60 процента от него са под израелска окупация, а около 40 процента са колонизирани от израелски заселници.

Възмутително - и вредно за палестинската кауза - е, че “Хамас” възхвалява Бин Ладен като “арабски мъченик”. Все пак движението предприема сурови мерки срещу “бинладенизма” в Газа и обещава, че ще установи примирие с Израел, след като се включи в правителство на националното единство. От него трябва да се изисква именно това, а не предварителното признаване на Израел, за което настояват международните посредници.

Поставените на “Хамас” предварителни условия бяха замислени с цел да го изолират, а не да го приобщят; те бяха щит срещу изборен резултат, който САЩ и Европа не биха могли да понесат. Израел би трябвало да получи признаване едва когато неговите граници бъдат определени след сключването ...

Публикувана на 05/06/11 00:27 http://e-vestnik.bg/11707/zapadat-poluchava-shans-v-blizkiya-iztok/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване