05/06/11 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Осама отново обединява и разделя САЩ и Европа

Ройтерс

Спипахме го! Първа страница на таблоида “Ню Йорк пост” от 2 май

Когато хората на Осама бин Ладен разбиха пътнически самолети в Световния търговски център в Ню Йорк преди 10 години, те предизвикаха изблик на солидарност в Европа, който беше уловен в заглавието на един френски вестник: “Днес всички ние сме американци”.

Това не продължи дълго. Последва едно десетилетие на войни, което обтегна отношенията между старите съюзници. Малцина в Париж ще забравят американските подигравки за “тъпчещите се със сирене маймуни, развяващи бели знамена”. А сега убийството на Бин Ладен - невъоръжен, в ръцете на американски войници, породи нова вълна от контрастиращи емоционални реакции от двете страни на Атлантическия океан.

Ликуващи американци се стекоха на “Таймс скуеър”, скандирайки “САЩ! САЩ! САЩ!” и изкупиха по интернет тениските с надписи “Пипнахме го” и “Хей, Осама, предай на Хитлер едно “Здрасти” от нас!”.

Европейците, които също бяха нападани от Ал Каида, изразиха задоволството си по-сдържано, макар че заглавията в някои таблоиди, като “Бин Труп” и подобни, звучат не по-малко триумфално от тези в САЩ. И най-важното - немалко хора поставиха под въпрос моралната обосновка на убийството и риска от актове на отмъщение от страна на Ал Каида.

Това отношение направо вбеси много американци.

Когато британецът Тони Меткалф, главен редактор на вестниците “Метро” в САЩ, публикува в Ройтерс материал за неодобрението от европейците на това, което един бивш германски канцлер определи като нарушение на международното право, той е бил сигурен, че това ще предизвика реакции.

В сряда той написа в блога си: “На фона на празненствата в САЩ в неделя вечерта, възраженията във Франция, Германия, Испания и отчасти във Великобритания не са изненада за никого и пасват идеално на представата на много американци за европейците като. . . ами тъпчещи се със сирене маймуни с бели знамена”.

Един поглед на коментарите под статията на Меткалф на сайта на “Метро” показва почти единодушното отношение на американските читатели към европейските критики. “Арогантни, самодоволни, безрасъдни и неблагодарни хора”, пише “Лиса Си” в един от по-малко злобните коментари.

ОБЩИ ЦЕННОСТИ, РАЗЛИЧЕН СВЕТОГЛЕД

Меткалф невъзмутимо продължава да обяснява в редакторския блог как европейците се възхищават на отдадеността на американците към общите демократични ценности и върховенството на закона, но са неспокойни, защото американската политика, особено тази към мюсюлманския свят, рискува да наруши тези ценности и да създаде проблеми в бъдеще.

“Демократичните държави не екзекутират хора, без преди това да ги изправят пред съда”, пише той. “Ако заобиколите този процес, тогава вие не сте по-добри от терористите”. “Това звучи ли ви крайно? Трябва ли аз, европеецът, да бъда изпратен отвъд океана с подигравки? Може би мислите, че трябва. Но аз се противопоставям на вашата логика”.

Отвъд океана американците, които живеят в Европа, също са наясно с пропастта между гледните точки. Бърнард Уорнър, предприемач, занимаващ се със социални медии и журналист на свободна практика в Рим, твърди, че европейските му приятели са сравнили гледката на “американците, които танцуват по улиците по случай смъртта на някой друг” със сцените на ликуващи хора в Близкия изток след атентатите от 11 септември, които предизвикаха гневни реакции в Съединените щати.

“Имам роднини и приятели у дома, които са в еуфория, както и роднини и приятели в Европа, които не разбират тази еуфория”, казва Уорнър. “Това е нещо, което европейците наистина не могат да възприемат […] Те се чувстват отвратени”. Калифорниецът Даниел Лирол, който работи в Испания за неправителствена организация, казва: “Моите европейски приятели се отнасят много цинично. Те не са съгласни с твърдението на Обама, че е била въздадена справедливост […] Чух, че хората са танцували по улиците и намирам това за прекалено”.

АМЕРИКАНЦИТЕ СА ОТ МАРС, ЕВРОПЕЙЦИТЕ - ОТ ВЕНЕРА

В Европа не липсват и ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване