05/06/11 22:25
(http://e-vestnik.bg/)

Подаряват “меден месец” на младоженци в Индия, за да не раждат

Франс прес

Сватба в Мумбай. Снимка: мумбайуединг

Държави като Япония, Канада и Австралия предлагат на младите семейства парични помощи, за да ги насърчат да създават деца. Един от регионите в Индия обаче е въвел специален бонус “меден месец” с точно обратната цел: да отложи раждането на първите бебета. Схемата, разработена от властите на окръг от щата Махаращра (Централна Западна Индия), преследва две цели: да забави растежа на населението и да подобри здравето на жените.

Раджия Саяд се е омъжила за Шакил през 2007 г., когато е била на 20 години. Семейството живее при родителите на съпруга в село Шендурджан на 250 километра от Мумбай, столица на щата. Жилището е скромно, а доходите - нередовни: Раджия не работи, а Шакил е музикант и през сватбения сезон печели от 200 до 2500 рупии (3 до 38 евро) месечно. Баща му, продавач на зеленчук, изкарва по 3000 рупии.

Двойката се е включила в програмата малко след сключването на брака. “Не искахме дете веднага, не бяхме толкова добре с парите. Физически не бях във форма и не исках това да се отрази на детето”, разказа Раджия Саяд пред АФП. Полагат й се 5000 рупии, ако не роди дете в течение на две години след бракосъчетанието. И още 2500, ако не забременее през третата.
Участието в програмата е доброволно. Двойката трябва да докаже, че има брак и че не е принуждавана да се включи. Освен това, младоженците трябва всяко тримесечие да посещават специални курсове, например за семейно планиране. Презервативите и хапчетата антибебе са безплатни, абортите - разрешени.

Индия - втората най-населена държава в света след Китай, е нараснала за 10 години със 181 милиона жители и според последното преброяване населението й достига през 2011 г. 1,81 милиарда души. Семейството все още е стожер на индийското общество, по-специално в селските райони, където виждат в децата бъдещ източник на приходи - страната почти не познава социалните помощи.

В края на 70-те години на миналия век Санджай Ганди, син на тогавашната министър-председателка Индира Ганди, обяви програма за принудително стерилизиране на мъжете с две и повече деца, която бе посрещната с бурни протести. Оттогава не е лансиран друг подобен проект от национален мащаб. Новото начинание е насочено и към подобряване на женското здраве.
Четири от всеки десет млади булки в щата Махаращра не са навършили 18 години - законната брачна възраст, показват данни на медицинските власти в Пуна, голям град от региона.

Според д-р Пракаш Доке, програмите, насърчаващи отлагането на бременността, са от основно значение за здравето на младите жени. Смъртността сред родилките и новородените е далеч по-висока, ако майката е под 18-20 години, посочва лекарят.

Специфичната смъртност при раждане и по време на бременност в Индия е достигала през 2008 г. 254 случая на 100 000 раждания (при 10 смъртни случая във Франция например), установи проучване, чиито данни помести през 2010 г. медицинското сп. “Лансет”.

Трудно е обаче да промениш навиците на хората, изтъква Ратнамала Джаганат Шелар, акушерка от региона. “Тъстът и тъщата изобщо не се сещат, че снаха им още е твърде крехко момиче, че тялото й още не е развито добре. Такива програми хич не са им по вкуса. Те искат дете”, заявява Шелар.

Въпреки това близо 4300 млади семейства, решили да нарушат обичая, са взели участие в програмата Бонус “меден месец”, действаща от 2007 г. Около 1200 двойки са я следвали докрай, а 150 са се отказали преди края на предвидения срок.
Подобни програми замислят и в още три окръга от Махаращра, както и в съседни щати.

Колкото до Раджия и Шакил, те искат някой ден да имат деца. “Момче и момиче”, пожелават си те. Но в подходящ момент. ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване