05/06/11 22:35
(http://e-vestnik.bg/)

Пригответе се за войни за храни

сп. Форин полиси

От Близкия изток до Мадагаскар високите цени на хранителните продукти водят до заграбване на земи и до падане на диктатори от власт. Пригответе се за войните за храни през 21-и век.

В Съединените щати, когато цените на пшеницата скочат със 75%, както стана миналата година, това означава, че хлябът ще поскъпне от 2 долара до, може би, 2,10 долара. Ако живеете обаче в Делхи, тези зашеметяващо високи цени наистина имат значение. За вас цената на пшеницата ще се удвои.

Подгответе се за новата икономика на храните от 2011 година: цените се покачват, но последиците не се усещат еднакво навсякъде. За американците, които харчат по-малко от една десета от своите доходи за храна, високите цени са нещо досадно, но не и бедствие. За най-бедните 2 милиарда жители на планетата, които дават между 50 и 70% от доходите си за храна, обаче тези “летящи” цени да са равнозначни едно ядене на ден вместо досегашните две. Това е предпоставка за революции и катаклизми.

Индексът на ООН на цените на храните вече достигна през 2011 г. исторически максимум; през март той се повиши за осми пореден месец. Предвид прогнозирания тази година недостиг на реколтата и на фона на разклатените режими в Близкия изток и Северна Африка заради високите цени и нервността на пазарите, които понасят шок след шок, храните бързо се превърнаха в скрития двигател на световната политика. Кризите като сегашната ще станат все по-обичайно явление. Новата геополитика на храните изглежда много по-нестабилна и конфликтна, отколкото сме свикнали. Оскъдицата е новото правило.

До неотдавна резките поскъпвания на храните просто не бяха толкова важни, тъй като биваха следвани бързо от връщане към сравнително ниски цени, които помагаха за установяването на политическа стабилност в голяма част от света в края на 20-и век. Сега обаче и причините, и последиците са злокобно различни.

В много отношения това е връщане към хранителната криза от 2007-2008 година, която се уталожи не защото светът съумя да разреши своите проблеми със снабдяването със зърно веднъж завинаги, а защото Голямата рецесия ограничи растежа на търсенето, въпреки че благоприятното време допринесе за една рекордно голяма реколта. В исторически план резките поскъпвания винаги са били причинявани от необичайно време - суша в бившия Съветски съюз или гореща вълна в Средния Запад на САЩ.

Такива събития винаги са предизвиквали смущения, но за щастие не се случваха често. За нещастие днешните високи цени на храните са резултат от тенденции, които повишават търсенето и едновременно с това правят увеличаването на производството по-трудно: сред тях са бързото нарастване на населението, затоплянето и изчерпването на водоизточниците. С всеки изминал ден трябва да бъдат нахранени още 219 000 души.

Нещо още по-тревожно, светът губи способността си да смекчава последиците в случай на недостиг. При предишни резки покачвания на цените Съединените щати, които са най-големият производител на зърно в света, можеха да предотвратяват потенциална катастрофа, сега вече не са способни да го направят. Спасителният излишък го няма.

Ето защо хранителната криза от 2011 г. е нещо сериозно и може да предизвика още хлебни бунтове и политически революции. Ами ако дълбоките промени, които поразиха диктаторите Зин ал Абидин бен Али в Тунис, Хосни Мубарак в Египет и Муамар Кадафи в Либия, която внася 90% от необходимото й зърно, са не краят на историята, а нейното начало? Гответе се, фермери и външни министри, за нова ера, в която световната оскъдица на храна все повече ще предопределя глобалната политика.

Удвояването на цените на зърното от началото на 2007 г. се дължи главно на два фактора: повишено търсенето и трудности при увеличаването на производството. Резултатът е свят, който е поразително различен от света на изобилната зърнена икономика от миналия век. Макар новата икономика на храните да е още в началния ...

Публикувана на 05/06/11 22:35 http://e-vestnik.bg/11714/prigotvete-se-za-voyni-za-hrani/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване