05/08/11 18:55
(http://www.klassa.bg/)

Новият план ще изтласка назад срока за изпълнение на бюджетните цели

Един нов икономически план за Гърция може да изтласка назад крайния срок за изпълнение на бюджетните цели, което ще даде време на страната да се измъкне от проблемите си чрез растеж на БВП, съобщи Ройтерс. Прецедентът вече е поставен. Международният спасителен пакет за Португалия, обявен миналата седмица, предвижда смъкване на фискалните й цели.
Официални източници от еврозоната заявиха пред Ройтерс, че новият план вероятно ще включва смекчаване на условията по отпуснатите от ЕС €80 млрд. в извънредни заеми. Падежът на кредитите вече бе удължен веднъж от 3 на 7,5 години, но има вероятност от ново отсрочване, а лихвата от около 4% може да бъде смъкната. Това е нещо, за което гръцкият финансов министър Георгиос Папаконстантину настояваше и което бе определено като логично от някои европейски политици, сред които високопоставен член на ръководената от канцлера Ангела Меркел управляваща коалиция в Германия.
Видим недостатък на сегашния икономически план е намерението още идната година Атина да се обърне за финансиране към пазарите. Доходността по държавните облигации на страната все още е твърде висока, а цената за застраховане на задълженията й е на рекордно равнище, така че мнозина инвеститори се съмняват във възможността Атина да получи достъп до заемни средства при разумни условия.
Ето защо може би ще се наложи на Гърция да бъдат дадени още пари, които да й позволят да остане независима от пазарите по-дълго време. Единият вариант е спасителният фонд на еврозоната (Европейският механизъм за финансова стабилност или EFSF) да закупи гръцки държавни облигации още при пускането им. Планираните промени в EFSF ще позволят подобна мярка.
В интервю за италианския „Стампа“ Папаконстантину казва, че все още вярва, че Гърция ще може да се върне на пазарите следващата година, но ако това не стане, намесата на EFSF ще е от полза.
Подобни отстъпки може да помогнат на Гърция да разреши част от най-належащите си проблеми, но няма да имат ефект върху дългосрочното предизвикателство – редуцирането на огромния държавен дълг. Преструктурирането на гръцки облигации под някаква форма изглежда все по-осезаема алтернатива.
Дейвид Маки от JP Morgan Chase в Лондон твърди, че вероятността от преструктуриране на гръцки дълг расте, макар въпросът да не е предрешен. Идеята зад подобен ход ще е да ограничи финансовата обвързаност на останалата част от региона с Гърция и да насърчи правителството в Атина да се придържа към настоящата цел за генериране на сериозен първичен излишък до 2014 г. Ако им се наложи да го направят, стратегията вероятно ще включва удължаване на матуритета на емитираните за пазара облигации, чийто падеж идва в следващите няколко години.
Гръцките и европейските власти се опасяват от паника на пазарите и затова настояват, че преструктурирането не е вариант, но доста европейски представители споделят на четири очи, че вече обмислят и този път.
За да бъде омекотен ударът върху гръцките и европейските банки, всяко преструктуриране трябва изрично да изключва намаляването на главницата по дълга (т.е. фактическо намаляване на дължимото). Удължаването на матуритета на облигациите обаче е сравнително приемлива промяна.
Друга възможност според представител от ЕС, пожелал анонимност, ще е да се предложат на инвеститорите облигации с различна структура в замяна на онези, които са сега в портфейлите им. Новите облигации може например да са обвързани с цели за растежа, така че ако Гърция постигне определен ръст на БВП за фиксирания период от време, облигациите ще донесат по-висока лихва.
„По този начин собствениците на облигациите ще бъдат стимулирани да изтъргуват старите си дългови книжа за нещо, което ще им донесе по-голяма полза, без задължително да означава намаляване на дължимото“, посочва той. Подобна схема с пожелателно участие и обвързана със стимули може да разтърси по-слабо пазарите от задължителното преструктуриране.
Гърция може да се поучи от примера на Уругвай, който през 2003 г. успешно „репрофилира“ дълга си, без да намалява значително главницата. Гръцкият финансов министър Георгиос Папаконстантину заяви, че една от причините, поради които преструктурирането на дълга не е удобно, е, че ще изхвърли Гърция от международните пазари за „10-15 години“. Уругвай обаче бе допуснат да се върне на пазарите само 30 дена след преструктурирането.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване