05/08/11 18:36
(http://www.klassa.bg/)

Обмислят 4 пъти по-кратък срок за изплащане на "изгорели" влогове

Комисията по икономически и парични въпроси към Европейския парламент обмисля предложение да се намали 4 пъти срокът за изплащане на обезщетения при “изгорели” депозити в случай на изпадане в неплатежоспособност на банка. Това съобщи пресслужбата на ЕНП в ЕП в края на миналата седмица. В момента срокът е 20 дни, но за да бъдат избегнати финансови затруднения за депозантите, те ще имат възможност да получат част от обезщетението в размер на 5000 евро в срок от 5 работни дни. Ако бъде прието предложението, то би трябвало да влезе в сила за всички схеми за гарантиране на депозитите през 2017 г., уточняват от комисията.
Илиана Иванова, евродепутат от групата на ЕНП (ГЕРБ), коментира, че финансовите и икономическите проблеми в Евросъюза са наложили промени в действащото законодателство относно защитата на депозантите. Освен максималната гарантирана сума е важно да бъде установен и ясен механизъм за финансиране на тези схеми, като бремето не трябва да се поема от данъкоплатците, коментира тя.
В момента във всяка страна от ЕС действат схеми, които гарантират сумите по депозитите и обезщетяват вложителите в случай на неплатежоспособност на банка. Но евродепутатите смятат, че е необходимо да бъдат приети универсални механизми. Такъв пример е предложението за уеднаквяване на тавана за гарантиране на сума за депозитите от банките, който трябва да стане 100 хил. евро.
Припомняме, че от началото на 2011 г. всички влогове до 100 хил. евро в България са гарантирани от Фонда за гарандиране на влоговете. Според членовете на икономическата комисия към Европарламента трябва да бъдат изградени и ясни механизми за финансиране на гаранционните схеми, за да не се поема бремето на гаранцията от данъкоплатците. Това ще бъде уредено с текст, според който разходите за поддръжка на тези фондове ще бъдат за сметка на финансовите институции, а няма да бъдат плащани от данъкоплатците, каквато е била досега практиката в някои европейски страни.
Разработването на по-ефикасни инструменти за надзор и контрол, както и създаването на общи механизми ще имат за цел да се подобри ранното засичане на проблеми в банките и навременната реакция на надзора. Освен това от комисията предлагат да се улесни достъпът до информация на клиентите с филиалите на чуждестранни кредитни институции чрез създаване на доброволни трансгранични схеми за гарантиране на депозитите или за сливане на националните схеми. Според депутатите от комисията може да се създаде и законова възможност за трансгранично предоставяне на кредити между отделните схеми. Гласуването на преработената директива 2009/14/EО, която третира тези въпроси, е насрочено за края на май.  
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване