05/08/11 17:17
(http://www.klassa.bg/)

Сблъсък между салафисти и копти взе над 10 жертви в Кайро

Египетското правителство се събра на извънредно заседание вчера след ожесточените сблъсъци между християни и мюсюлмани в Кайро в събота, които завършиха с над 10 жертви и над 180 ранени. Премиерът Есам Шараф отложи обиколката си в Персийския залив. Армията, която контролира Египет след народния бунт, свалил президента Хосни Мубарак на 11 февруари, обяви, че е арестувала близо 190 от участниците в конфликта и ще ги предаде на военен съд.
Вълненията започнаха , след като мюсюлмани атакуваха църква на копти в квартал „Имбаба“ в столицата заради подозрения, че там е затворена християнка, която желае да приеме исляма, предаде Би Би Си. Според АФП причината са две жени на свещеници, които се разделили с тях и пожелали да станат мюсюлманки. Полицията ги върнала в семействата им, но последователи на коптите и на мюсюлманите взаимно си отправили обвинения в опит за религиозно насилие.
Стотици салафисти (крайни мюсюлмани) се събрали пред църквата „Света Мена“. Между тях и коптите започнала битка със запалителни бомби и камъни. По-късно била подпалена втора църква в района, както и домове в съседство, докато властите разположат там огромен контингент от полиция и спецчасти.
Коптите представляват близо 10% от 80-милионното население на Египет и са най-голямата
християнска общност в Близкия изток. Те бяха мишена на редица атентати, най-големият от които в последното време бе този навръх Нова година в Александрия, взел 21 жертви.
Според някои египтяни военните не са се намесили веднага и са оставили враждуващите групи да се сблъскат, защото армията не желае да влиза в конфронтация със салафистите. Други смятат, че елементи на стария режим умишлено са разпалили враждата, предаде Би Би Си.
Временно управляващото правителство, назначено от военните, обяви, че ще спира всички опити да бъде дестабилизирана страната преди първите избори след ерата „Мубарак“ през септември.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване