05/08/11 19:00
(http://www.klassa.bg/)

Христо Друмев: Иво Прокопиев иска да приватизира НДК, както направи с "Каолин"

 Собственикът на „Икономедия“ Иво Прокопиев се опитва на три пъти да приватизира двореца на културата на безценица, така както е получил навремето „Каолин“-Разград само за 700 000 долара, при положение че белгийска фирма предлагала за същото предприятие 49 милиона. Това заяви вчера по БНР Христо Друмев, бивш шеф на НДК. На 4 май Друмев беше уволнен, след като НДК бе преобразувана с решение на МС в ЕАД, без да бъде уведомен предварително.
Друмев нарече Прокопиев „ментор на Симеон Дянков“ и заяви, че финансовият министър изпълнява поръчката на Прокопиев във всяко министерство да има хора на „Икономедия“. По думите на Друмев сегашният финансов министър и Иво Прокопиев са толкова близки, че преди изборите Дянков е живял месеци наред в апартамента на собственика на „Икономедия“ на ул. „Доспат“ 5 в столицата. Според Друмев не била случайна и реакцията на уволнението му във вестниците „Капитал“ и „Дневник“. „Ами те са най-мръсните, с поръчковите статии, които пускат“, коментира ексдиректорът на НДК.
От ефира на БНР Христо Друмев обърна внимание на министъра на културата Вежди Рашидов, че новото ръководство на двореца на културата вещае катастрофа. Той каза, че председателката е съпруга на Радомир Чолаков, който е в оперативното ръководство на новите собственици на ВАЦ-овите вестници. С тази роднинска връзка той си обяснявал как на следващия ден след уволнението му „Труд“ излязъл със заглавие: „Изритаха Друмев. Най-сетне държавата си взима обратно НДК“.
Уволненият директор на НДК припомни, че от 1991 г. държавата не подпомага по никакъв начин функционирането на НДК. Той бе категоричен, че всичко, което е могло да носи приходи за НДК – зала „Универсиада“, търговските обекти в подлеза, подземният паркинг с 920 места, чудесният ресторант, английският двор – е било отнето от двореца и незабавно разпродадено без никакви конкурси.
Министър Вежди Рашидов потвърди, че преди година и половина е имало съмнения, че някои кръгове искат да приватизират НДК и да го превърнат в мол.
Тогава била разпоредена проверка, за да се установи на кого е собствеността.
В областната управа на София били намерени нотариални документи, според които сградата се води на Министерството на културата. Попитан защо НДК не премине веднага под юрисдикцията на Министерството на културата, Рашидов обясни, че финансовият министър иска да се направят пълни проверки на управлението на двореца през последните 7-8 години. След това НДК ще ни бъде предаден за управление, уверен бе Вежди Рашидов. Той определи като „тотално престъпление“ разпродаването на парче на части от НДК, както и сегашното състояние на инфраструктурата около сградата.
НДК, тази сграда не може да не печели пари, каза Рашидов и сравни конгресния център с фабрика - „а всяка фабрика носи пари“. Министърът изрази увереност, че когато конгресният център премине към Министерството на културата, той ще стане печеливш, а приходите от него ще се използват за подпомагане на бюджета на министерството.
В момента се извършва финансова инспекция на НДК за тригодишен период. Това е анализ на приходите, разходите, проверка за прилагането на режима за възлагане на обществените поръчки и проверка, свързана с разпореждането на активи. Това каза пред БНР Теменужка Петкова, директор на Агенцията за държавна финансова инспекция. Петкова уточни, че проверката е за периода 2008-2010 г.
От своя страна Христо Друмев коментира, че тази инспекция е от средата на декември и повече от 4 месеца и половина до този момент не са получили един ред, за да разберат какви нарушения са извършили в НДК.
Докато съм министър, няма да позволя НДК да бъде приватизиран. Ако тази сграда престане да е дворец на културата, аз няма да участвам и сигурно това ще е повод да си подам оставката, коментира всички съмнения Рашидов. Той си размени доста остри реплики с водещата Лили Маринкова заради начина, по който дългогодишният директор на НДК Христо Друмев бе уволнен без предизвестие и заменен с тричленка, определена от финансовия министър Симеон Дянков. И Друмев, и Рашидов потвърдиха, че са добри приятели и че взаимно се уважават.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване