05/09/11 18:02
(http://www.klassa.bg/)

1 млрд. евро годишно са необходими за обновяване на агротехниката

Около 1 млрд. евро годишно са необходими, за да се обнови земеделската техника у нас, заяви Иван Попов, член на УС на Българската асоциация на търговците на агротехника /БАТА/. Въпреки финансирането по САПАРД и Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/ машинният парк е остарял и амортизиран, сочи анализът на организацията. 92% от тракторите и комбайните са на възраст над 10 г., а през последните 6 г. темпът на обновяване е 1,5–2% средногодишно. Между 5 и 6 хил. нови комбайна трябва да влизат в страната всяка година, внасят се не повече от 300–350 машини.
Средно в ЕС един трактор обработва 19,7 ха, във Великобритания – 34 ха, в Дания – 25,5 ха, във Франция – 15,3 ха, в Гърция и Португалия – по 16 ха, а в България – 62,7 ха.
По брой на трактори в селското стопанство страната ни се връща на нивото от 1969 г., коментира Христофор Бунарджиев, председател на БАТА. Той съобщи, че през 2003 г. 85 на сто от тракторите са били на възраст над 10 години, 82 процента са в тази графа 6 години по-късно. Ако машинният парк се подновява с тези темпове, едва след 25 г. ще имаме модерна техника. Всичко това лишава българския фермер от възможността да се конкурира с европейския, допълни Бунарджиев.
Изчерпването на средствата по мярка 121 от ПРСР доведе до застой в пазара със земеделска техника. 2010 г. обаче може да се отчете като преломна, тъй като вносителите са залети от поръчки, които надвишават очакваното. Причината е в добрата реколта и рекордно високите цени. Заради по-добрата конюнктура производителите на хлебно зърно, слънчоглед и царевица са получили около 1 млрд. лв. повече, отколкото през 2009 г., и част от този ресурс са го насочили за подновяване на машините. Въпреки по-добрите ценови равнища на селскостопанската продукция само със собствени средства фермерите няма да успеят да модернизират производството си. В момента във фонд „Земеделие“ се прави инвентаризация на подадените проекти за техника, които не могат да бъдат финансирани поради изчерпването на ресурса в мярка 121. Фермерите очакват и решението на Брюксел да бъдат освободени средства за финансиране на земеделски машини. От МЗХ поискаха да бъде прехвърлен ресурс към по-атрактивни мерки, една от които е именно 121.
Приблизително 15% от вноса на агротехника се осъществява от фирми, които нямат права да извършват търговия със земеделска техника, съобщи Георги Богоев, член на УС на БАТА. Набедените търговци не разполагат нито със сервизна база, нито с възможност да осигуряват резервни части. Много фермери се оказват подведени, има случаи вместо нови машини да получават техника втора ръка без гаранция. От асоциацията ще предложат на агроведомството мерки, които да ограничат нерегламентирания внос.


Демонстрират техника върху 20 000 кв. м

Министърът на земеделието Мирослав Найденов ще открие днес второто издание на Международното специализирано селскостопанско изложение БАТА АГРО, което се провежда от 10 до 14 май в Стара Загора. Повече от 140 фирми са заявили участие в най-мащабното за страната агрошоу, което е разположено на площ от 20 000 кв. м.
Аграрното ведомство ще участва със собствен информационен щанд, където експерти ще разясняват ПРСР. Пет банки ще представят възможности за финансиране. Продукти за растителна защита ще покажат най-големите световни производители, които имат свои представителства у нас. Заявки за участие в изложението са направили също вносители и търговци на леки автомобили.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване