05/09/11 15:05
(http://www.klassa.bg/)

Вратата за работа навсякъде в Европа ще ни се отвори

Девети май е дата, която за всички европейци, включително и за нас, българите, е много важна. Това е денят, в който отиде в историята най-ужасната война на миналия век. Освен това ние сме между най-новите членове на Европа, още свикваме с това да празнуваме 9 май като празник на Европа. И съм сигурна, че след някоя и друга година хората повече ще са свикнали на двойното значение на тази дата.
За всички нас, българите, на които мечтата ни е била да сме част от обединена Европа, за всички тези, които са работили, за да бъдем част от обединена Европа, за децата ни, които имат много по-добро бъдеще като част от обединена Европа, трябва да е ясно - ние си го заслужихме, ние принадлежим към Европа, там е нашето настояще, там е нашето бъдеще.
Категорично ние сме достоен член на Европейския съюз. Млада демокрация сме, по-малко опитен член, имаме още да довършваме важни реформи, но нашето поведение в европейското семейство е достойно за уважение. По време на най-голямата криза след Втората световна война България, в резултат на поведение, което е заслуга на няколко последователни правителства, и , разбира се, заслуга и на това правителство, запази макроикономическа стабилност. Това означава също, че ние допринасяме за нашата собствена стабилност, ние допринасяме за стабилността на Европа. Към днешна дата това е вероятно най-важната тема за Европа.

Няма причина заплатите да не станат 2500 евро

Имаме сравнителни предимства, които естествено могат да позволят на българина да живее по-добре, отколкото живее днес. Няма причина заплатите и у нас да не нараснат, да станат примерно 2500 евро и българинът да не живее по-добре, отколкото днес. И това, честно казано, е дело на всички нас. Запретваме ръкави, работим повече, живеем по-добре.
Вратата за българите да работят навсякъде в Европа ще се отвори, това е въпрос на време. Според мен ние ще видим с излизането от кризата увеличаване на търсенето на работна ръка и естествено отпадане на ограниченията за българите.
Но това, което знам, знам го от личен опит, аз съм работила извън България много време, е, че човек получава това, което си заработва. Може да бъде малко по-бързо, може да бъде малко по-бавно... но това не е проблем, който пазарът на труда ще остави нерешен. Защото ако човек е квалифициран, ако той работи
добре и не му плащат на едно място толкова, колкото трябва, на друго място ще му предложат. . . Гъвкавостта, движението на работна сила ще станат по-големи след кризата в Европа.

Убедена съм, че ще се присъединим към Шенген

Аз съм убедена, че ние ще се присъединим към Шенген. Но, ако погледнем това, което сега става в Северна Африка, рискът от покачване на миграционните потоци, може би като не сме в Шенген ни е от полза точно в този момент.
Моята прогноза е, че ще имаме категоричен сигнал до края на годината за влизането в Шенген.
През последната година ние видяхме, че макар и с трудности, но Европа се обедини. Тя излиза, от гледна точка на икономическата интеграция, от кризата по-силна. Затова е редно да кажем няколко думи за участието ни в общия механизъм за финансова стабилност. Тук се смесват две теми. Първата е "Евро плюс". В този пакт няма финансови задължения. "Евро плюс" означава, че 17-те страни от еврозоната, плюс тези, които доброволно се присъединяват, както България, си поставят общата цел да работят за повишаване на конкурентоспособността на икономиките, за финансова стабилност и за повишаване на заетостта. Това е "Евро плюс".
Втората тема е европейският механизъм за защита на еврозоната. Ние не сме членове на еврозоната. Следователно към нас очаквания да внасяме пари на този етап няма. Когато влезем в еврозоната, тогава ще се обсъждат тези очаквания.
И още едно много важно нещо. Ние не знаем какви ще бъдат кризите на бъдещето, но знаем със сигурност, че такива ще има. И това да имаме участие в застрахователен механизъм, който е легнал върху 500 милиона души, естествено е добре.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване