05/09/11 17:59
(http://www.klassa.bg/)

Грозно село ли ще стане "Красно село"?*

Градоустройствените промени в нашия район са направени така, че от „Красно село“, т.е. „красиво селище“, както го е нарекъл някога Иван Вазов, този квартал ще се превърне в „грозно село“. Това заявиха вчера пред медиите граждани от района, обединени в инициативен комитет срещу устройствените промени в кварталите „Красно село“, „Борово“ и „Бъкстон“. От гражданската организация предупредиха, че ако плановете на общинската администрация се осъществят, живущите в трите столични района ги очаква истински „градоустройствен апокалипсис“.
В "Красно село" например се предвижда строителството на 11-метрова улица, която ще е в непосредствена близост до жилищните блокове, посочи Наталия Папалезова от гражданския комитет. Още по-фрапантно според нея е, че общината предвижда строителство на паркинг точно върху парцел, за който граждани от години настояват, че е подходящ за детска градина или спортна площадка. Планира се и 5-метрово разширение на бул. "Гоце Делчев", което означава премахването на дърветата и разделителната линия между съществуващите в момента платна за движение.
„На практика това означава, че ще бъдат унищожени всички дървета, може би над 200 брой, по протежението на бул. „Гоце Делчев“ от бул. „Цар Борис ІІІ“ чак до Южния парк“, предупреди арх. Боряна Шивачева от гражданския комитет.
„Защо тази администрация не предупреди по време на предизборната си кампания, че има намерение да застрои всяка градинка?“, риторично попита и Наталия Папалезова.
Предвижда се и изсичането на около 35 дървета, включително защитени видове, и то само до блоковете 3 и 5 в "Бъкстон“. Освен това проектираната тук нова улица ще е директно до детска градина. “Така децата ни ще дишат изгорелите газове от автомобилите”, възмутиха се представители на района.
Според тях в „Бъкстон“ безцеремонно ще бъде застроена и зелена площ, която е дарение от частно лице. Подобен е казусът с апетитния общински имот на „Богдановец“ 16, за който „Класа“ неколкократно писа.
Според Веселин Кирев от „Борово“ само до 2-3 блока в района ще се изградят между 10 и 15 нови сгради, като така ще се унищожат огромна зелена площ и жизненото пространство на хората. Още по-циничното е, че залесяването е ставало по инициатива и със средства на хората от квартала.
Всички готвени промени стават без необходимата публичност, а обществените обсъждания не се организират, за да се чуе гласът на хората, а просто за да се спази процедурата, обяви арх. Боряна Шивачева. Гражданите бяха единни и за това, че промените в „Красно село“, „Бъкстон“ и „Борово“ се правят в интерес на определени бизнесмени.
Затова и най-логичният въпрос е: кой носи отговорност за „градоустройствения апокалипсис? Заданието се дава от общината, проектите се изготвят от дирекция „Архитектура и градоустройство“, както и от частни проектанти, а в крайна сметка се приемат от СОС. Крайно време е на тази размита отговорност да се сложи край и хората да получат отговори – от най-високо ниво.

* Красно село – красиво, хубаво селище.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване