05/09/11 18:03
(http://www.klassa.bg/)

Райфайзенбанк: Плахи сигнали за възстановяване на вътрешния пазар

Има ясни индикации за положително развитие в редица области на икономиката, докато в други инерцията и несигурността продължават да определят тяхното състояние. Това сочи месечният обзор на Райфайзенбанк (България) за април 2011 г. През първите два месеца на 2011 г. темпът на растеж на промишленото производство се ускори до двуцифрени стойности. Оборотът в промишлеността нарасна значително и на външния, и на вътрешния пазар. Продължава обаче спадът на строителната продукция.
Същевременно за първи път от края на 2007 г. през първото тримесечие на 2011 г. бе отчетено нарастване на годишна база на площта, за която са издадени разрешителни за строеж, посочват експертите. Налице са индикации за подобряване на вътрешното търсене, след като през януари и февруари оборотът в търговията отбеляза реален растеж (3,2%). През март инфлацията се ускори до 5,6% на годишна база. На месечна база тя е 0,6%, като забавянето спрямо февруари се дължи на сезонни фактори и известното нормализиране на цените на световните пазари на храни.
Безработицата спадна през март с почти 10 хил. души и достигна 9,52%. Въпреки това нивото й остава високо. По-осезателно раздвижване на пазара на труда се очаква едва в края на тази и началото на следващата година. Лошите и преструктурираните кредити на фирмите намаляха с 49 млн. лв. през март. При потребителските кредити те нараснаха с 24 млн. лв., а при жилищните – с 59 млн. лв., отчитат още от банката. Поведението на спестовност на домакинствата остана без особена промяна – през март депозитите им се увеличиха с 212 млн. лв. Това според експертите е косвено потвърждение за изключително бавното възстановяване на потребителското доверие.
Според главния икономист на Райфайзенбанк Калоян Ганев наблюдаваното възстановяване на вътрешния пазар, което все още е твърде неравномерно и обхваща само част от икономиката, ще продължава бавно да набира скорост и през следващите месеци. Положителното влияние на износа обаче постепенно ще отслабва поради високата база от миналата година. Според Ганев ясна индикация за устойчиво възстановяване може да има едва след като по-добрите показатели на бизнеса се пренесат и върху пазара на труда.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване