05/09/11 18:00
(http://www.klassa.bg/)

Тръгва наддаването за "Булгартабак"

Четвъртата процедура за приватизацията на „Булгартабак холдинг“ тръгва, след като в днешния брой на Държавен вестник се публикуват условията за конкурса, чрез който ще се продава държавният дял от 79,83%. Кандидат-купувачите ще могат да купят конкурсната документация до 30 дни след излизането на обявата. Информационният меморандум струва 20 000 лв. и ще бъде даден на кандидатите, които отговарят на предварителните квалификационни критерии. Те ще имат общо 110 дни за подаването на обвързващи оферти. Този срок изтича в края на август. Според шефа на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов ще са необходими още десетина дни за обявяването на победителя в наддаването. До конкурса ще се допускат стратегически и финансови инвеститори, но не и консорциуми.
Стратегическите инвеститори трябва да се занимават с промишлена обработка на тютюн и тютюневи изделия и производство и продажба на тютюневи изделия. Приходите им от тези дейности да са минимум 1 млрд. евро за всяка от последните три финансови години. Освен това те трябва да имат капацитет за промишлена обработка на тютюн най-малко 12 хил. тона и производство на не по-малко от 35 млрд. къса цигари годишно. Стратегическите инвеститори трябва да са обработили не по-малко от 10 000 т тютюн и да са произвели не по-малко от 20 млрд. къса цигари за последната финансова година, за която има изготвен одитиран финансов отчет. Интерес към “Булгартабак“ вече са заявили три стратегически инвеститора -"Филип Морис", "Джапан табако интернешънъл" и корейската КТ&G.
Кандидатите – финансови инвеститори, е необходимо да управляват финансови средства или да притежават дялови участия в други дружества на обща стойност не по-малко от 1 млрд. евро за всяка от последните три финансови години, така и към датата на подаване на документите за доказване на съответствие с предварителните изисквания. Финансовите инвеститори трябва да са учредени и валидни съществуващи юридически лица и да имат собствен капитал не по-малко от 30 млн. лв. До участие ще се допускат кандидатите, платили депозита от 10 млн. евро. Ще се отстраняват от процедурата офшорни фирми, дружества в ликвидация, обявени в несъстоятелност, както и лица, които имат просрочени публични задължения към българската държава и към търговски дружества с повече от 51% държавно участие.
Офертите ще се оценяват чрез система от 100 точки. За максимално предложената цена ще се дават 35 точки. С максимум 25 точки ще се оценява предложението на инвеститора за изкупуването на минимални количества български тютюн (40 000–60 000 тона тютюн) за задължителен срок от 5 години. Предложението за изкупуване на българки тютюн над пет години ще носи допълнителни 15 точки. Пет точки ще носи на претендентите предложението за минимален размер на авансови плащания за изкупуване на български тютюн. Още толкова ще се дават за предложения за инвестиции за срок от 2 години.
Социалните ангажименти, които ще трябва да поеме купувачът на “Булгартабак холдинг”, ще са включени директно в приватизационния договор и няма да могат да се предоговарят. Те изискват запазване на средносписъчния състав на дружеството от около 2400 души. Ще могат да се освобождават само работниците, достигнали пенсионна възраст, или онези, които сами са подали молби за напускане. Няма да е разрешено създаването на специални фондове, от които ще се събират пари за освобождаване на работниците. Предвидени са и задължения за продължаване на колективния трудов договор. Не се допуска възможността участникът, спечелил конкурса, да създаде дъщерно дружество, което да сключи договора за приватизационна продажба на продаваните акции. Междувременно КНСБ обяви вчера четири искания да влязат като неразделна част от договора за "Булгартабак" – да се гарантира през 10 години предметът на дейност на холдинга и на дъщерните му дружества, да се запази персоналът в сегашния му вид, да се гарантира фонд "Работна заплата" в сегашния му вид за следващите 5 години и да бъдат гарантирани всички действащи клаузи на колективния трудов договор за следващите 2 години.


Свободните безмитни зони излизат на борсата

На фондовата борса ще бъдат пуснати 26 дружества с изцяло или частично държавно участие, съобщиха вчера от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК). Сред фирмите, чиито акции ще се предложат за продажба, са 100% от софийската “Монтажи”, 100% от “Свободна зона - Свиленград”, 46,398% от “Свободна зона – Пловдив”, 46% от “Транзитна търговска зона – Варна“, 19% от “Свободна безмитна зона – Бургас”, както и 7,6% от “Частно акционерно дружество “Зографски”. Осемнадесет от дружествата ще се предлагат срещу непарични платежни средства, допълниха от АПСК. Началната дата на предлагането на пакетите от акции на централизирания публичен търг е шестият работен ден от датата на обнародване на тръжното обявление в Държавен вестник, а крайната – 14 работни дни от обнародването.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване