05/10/11 18:07
(http://www.klassa.bg/)

Г-8 ще се бори с трафика на кокаин

Министри на вътрешните работи от Г-8 и техни колеги от още 14 страни се срещнаха вчера в Париж, за да изработят съвместен план за справяне с нарастващата трансатлантическа търговия на кокаин, съобщи Trend News Agency. Еднодневната среща имаше за цел да събере държавите - производители на кокаин в Латинска Америка, транзитните страни и консуматорите, които да се обединят във войната срещу търговията с дрогата. Срещата бе по инициатива на Франция, която тази година председателства Г-8.
В навечерието на форума френският държавен глава Никола Саркози предложи да се създаде глобален фонд към ООН за борба с трафика на наркотици, като се използват средствата, конфискувани от осъдени наркобарони. „Този фонд трябва да има една цел – да подсили капацитета на най-уязвимите държави и тези, които са най-засегнати от трафика на наркотици“, каза Саркози. Според френския държавен глава борбата не е само да се затварят хора и да се изземват наркотици, а трябва да се атакува причината за търговията и това са парите. „Ние трябва да лишим наркотрафикантите от печалбите от техните престъпления“, добави той.
„За 10 г. консумацията на кокаин в Европа се е увеличила 4 пъти“, заяви изпълнителният директор на Службата на ООН за наркотиците и престъпността Юри Федотов, цитиран от АФП. В последните години консумацията на кокаин в Европа расте, докато в САЩ намалява, като европейският кокаинов пазар сега е на стойност 33 милиарда долара в сравнение с американския, който е 37 милиарда долара, каза Федотов. Световният пазар на дрога струва 320 милиарда долара годишно, като трафикантите използват кокаинови пътища от Южна Америка през Западна Африка. Близо 21 милиона тона са влезли по този начин в Европа през 2009 г., се казва в доклад на службата. Трафикът на наркотици става все по-усъвършенстван, като картелите използват подводници и реактивни самолети, създават новите си центрове в Западна Африка, където системите за проследяване са слаби, а корупцията е широко разпространена и оттам пренасят наркотика в Европа.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване