05/10/11 10:42
(http://www.klassa.bg/)

Гънките на планината

Иван Милев

"Родопски пейзаж"

Масло, платно

 

 

Петър ПЛАМЕНОВ

pet27@abv.bg

 

Пейзажите на Иван Милев са вдъхновени от спецификата на българската природа, от привкуса на меката планина и необичайната структурна красота на ритъма на тектоничното движение - точно това се случва и в този планински пейзаж "Родопски пейзаж". И тук на преден план изпъква декоративния ефект от релефната пастьозна живописна тхника. Колористичната разработка е богата и хармонична. 

 

Роден на 19 февруари 1897 г. в Казанлък в семейството на потомствения овчар Милю Лалев. През 1916 г. завършва местната гимназия и прави серия акварелни пейзажи със сюжети от родния край. Още на следващата година вече е войник на Северния фронт в Първата световна война, но създава уникална серия от дунавски пейзажи дори открива самостоятелна изложба в Казанлък, 18 ноември. През 1918 г. приключва с военната си служба и рисува нова серия казанлъшки пейзажи. След година е назначен за начален учител в с. Горски извор, Хасковско. През 1920 г. е приет в Държавната художествена академия в София. Негов преподавател е професор Стефан Баджов.

Своеобразието на стила му има отношение към декоративната естетика на Западно европейското течение на сецесиона, но е дълбоко проникнат от българската чувствителност и лайт мотиви от народната традиция както и от ериминиите на иконописните правила.

По време на обучението си прави три самостоятелни изложби. Сътрудничи на вестник "Червен смях" като илюстратор и карикатурист. Лятото на 1923 г. с група състуденти посещава Турция, Гърция и Италия. В Рим, Неапол, Флоренция и Венеция се запознава отблизо с достиженията на италианския Ренесанс и Барок. 1926 г. завършва обучението си със специалност декорация. За малко става сценограф-постановчик в Народния театър. Умира от инфлуенца на 25 януари 1927 г., ненавършил 30 години. Негови творби се съхраняват в Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, както и в галериите на Шумен, Казанлък и други градове.

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване