05/10/11 18:40
(http://www.klassa.bg/)

Кабинетът определи осем приоритетни сектора за растеж

Осем сектора стават приоритет за бъдещото развитие на българската икономика, обяви вчера по време на конференцията „Секторна стратегия за привличане на инвестиции в България“ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Това са електроника и електротехника, транспортно оборудване и машиностроене, земеделие и хранително-вкусова промишленост, логистика, химическа промишленост, информационни технологии, аутсорсинг, здравеопазване и фармация.
Стратегията бе представена от министъра в присъствието на премиера Бойко Борисов. Документът е разработен след проучване между 300 хиляди български фирми, подготвено от компанията ATKEARNEY. Приоритетните сектори имат добри традиции в България, за тях има подготвени специалисти, благоприятно е и географското положение на страната. Те притежават голям потенциал за ръст на експорта, заетостта, регионалното развитие и биха могли да привлекат значителни инвестиции след целенасочен инвестиционен маркетинг и координирани усилия на правителството и бизнеса, пише в стратегията.
България търси начини да намери нови позиции в условията на криза. Зелената, чистата икономика дава възможност за растеж. Страната има потенциал за изграждане на клъстери от зараждащи се индустрии. Чистите технологии могат да обединят клъстер химическа промишленост, логистика, аутсорсинг, фармация, здравеопазване, заяви Трайков. Според него здравеопазването и уелнесът ще ни утвърдят като туристическа дестинация. Изследването определя като перспективно производството на биохрани и хранителни добавки.
Очакванията на правителството са IТ и софтуерът да се утвърдят през следващите десет години като отрасли, свързани с растежа. По думите на министъра необходим е консенсус с бизнеса за развитие на приоритетите. Трябва да насочим ресурсите си към природните и историческите дадености на страната, към секторите, които имат потенциал за глобален растеж. Искаме да осигурим работа на ниско и висококвалифицирани кадри, каза Трайков.
Растежът няма да дойде от приватизацията на мобилни оператори, молове и електроразпределителните дружества, заяви премиерът Бойко Борисов. „Като няма петрол, ще ходиш пеша. Като няма електричество, ще запалиш свещ. Като няма храна и вода, умираш“, посочи Борисов. България е прекрасен рай за нашия петрол – храните и минералните води. Имаме 600 минерални извора, злато тече в реките, допълни той.
Според Борисов потребността от храни ще се увеличава в световен мащаб, а в България има огромни пустеещи територии, които могат да се използват за производството им. За радост тази година в земеделието имаме 1 млрд. повече приходи от внос и износ. Ние сме платили репарациите от войната само със селскостопанска продукция, припомни премиерът. По думите му на страната не са необходими инвестиции на всяка цена, защото вече има лоши практики с некоректни инвеститори. През пет-шест години държавата се лашка в това какво приоритетно ще развива, а българският потребител в крайна сметка плаща чрез водомера, електромера и слушалката, твърди министър-председателят. Според него България не успява да печели добре от туризма, защото няма достатъчно ски писти. Чепеларе се превръща в производител номер едно в света на ски - с над 1 милион чифта ски годишно. Австрия обаче има 20 хиляди километра писти, ние сигурно имаме 100 или 200 километра. Затова те изкарват милиарди от туризъм, а ние изкарваме стотинки, каза Бойко Борисов. Той увери, че правителството ще подкрепи Министерството на икономиката, енергетиката и туризма за приоритетите в стратегията.
Много искаме да вдигнем пенсиите. В средата на юни ще знаем с какви възможности ще разполагаме, уточни премиерът.


Новият закон за горите спира строителството на ски писти

Новият закон за горите пречи на строителството на ски писти. Той предвижда създаването на областни устройствени планове, а подобно понятие в правния мир не съществува, заяви за в. „Класа“ председателят на Националната гражданска коалиция „Природата за хората и регионите“, Филип Цанов. В нея влизат общините Смолян, Самоков, Сапарева баня, Разлог, Банско и Добринище. Освен това създаването на такива планове ще отнеме най-малко 4-5 години, което ще спре инвестиционния процес в общините, зависещи изцяло от туризма, допълни той. Според Цанов представители на коалицията вече са имали среща с членове на правителството. Той изрази задоволство, че срещат разбиране на проблема. Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов е обещал да внесе промени в спорния закон.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване