05/10/11 17:54
(http://www.klassa.bg/)

КНСБ: 600 000 българи са без личен лекар

600 000 българи нямат достъп до личен лекар, а над 1,9 млн. души са здравно неосигурените в България. Това заяви вчера вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов на кръгла маса на тема "Ролята на държавата в българското здравеопазване", която се проведе в столицата. Той беше категоричен, че здравната система обслужва фискалните нужди на държавата, а не се грижи за здравето на пациентите.
„Доказа се, че пазарните сили не можаха да покрият ефективно потребностите на здравните системи. В България относителният дял на публичните средства спрямо общите разходи за здравеопазване е 57%“, каза Кокалов. Като положителен пример той посочи други страни от ЕС. Според неговите данни в Полша и Унгария държавата отделя 71% от всичките средства, които се отпускат за здравеопазване, във Франция и Германия процентът е 77-79%, в Румъния достига 80%. Вицепрезидентът на КНСБ отбеляза, че за работещите здравните вноски са средно 53 лв. на човек месечно, а за осигурените от държавата - 19 лв. Кокалов предупреди, че при 46 общински болници има сериозна опасност от фалит, защото финансирането им е намалено с 38-40%. Той заяви, че общинските болници, които обслужват една трета от населението, получават едва 10% от средствата на НЗОК.
Според него има огромни проблеми и при снабдяването с лекарства, тъй като МЗ прехвърли отговорността за търговете за доставка на скъпи лекарства към болниците.
„Всичко това доведе до отлив от медицинските професии и до емиграция“, категоричен бе синдикалистът. Той беше категоричен, че държавата в повечето развити страни се намесва, за да се намери балансът в потребностите в този сектор. Д-р Кокалов призова да се засили вниманието на отделните институции към проблемите на провежданата реформа в здравеопазването.


Само магистър-фармацевтите ще продават в аптеки

В аптеките ще могат да работят вече само магистър-фармацевти, които ще са управители на аптеките и помощник фармацевти. Това обяви председателят на комисията по здравеопазване в Народното събрание Десислава Атанасова вчера.
До това решение се е стигнало на среща в Министерския съвет с участието на премиера Бойко Борисов, управителя на НЗОК Нели Нешева, министъра на финансите Симеон Дянков, председателя на комисията по здравеопазване в Народното събрание Десислава Атанасова и ръководството на Българския фармацевтичен съюз.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване