05/10/11 17:25
(http://www.klassa.bg/)

Крепостта Европа срещу шенгенската свобода

Връщането на вътрешния граничен контрол в Шенгенското пространство, уж като временна мярка, може да се окаже една от най-сериозните грешки, допускани от евроинституциите, и да разклати още повече доверието на европейците, че общността е единна. Лидерът на ЕНП в Европарламента Жозеф Дол се противопостави на тези планове, като заяви, че ЕС не бива да се превръща в крепост. Освен това ЕС трябва да търси и да намира бързи и ефективни решения, когато възникват трудности, а не да избира най-лесния и най-ограничаващ начин. Това не означава, че трябва да се допуска неконтролиран наплив от бежанци, който би натоварил и без това пострадалите от кризата икономики. Французите имат право, като твърдят, че Европа не може да приеме цяла Африка, но те подценяват факта, че “реформите” в Шенген ще доведат до огромни финансови загуби с връщането на бариерите и граничния контрол.
На всички е ясно, че стандартите за отделните страни членки са различни. Ясно е също, че обидният страх на богатите страни в ЕС от бежанците от Северна Африка, но и от българи, и румънци има реални основания, най-сериозното от които е увеличаването на ръста на престъпността. Но свободното придвижване е една от паневропейските идеи, която с повече усилия може и трябва да бъде запазена.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване