05/10/11 17:57
(http://www.klassa.bg/)

Обама e разрешил да се стреля по пакистанци

Американският президент Барак Обама е искал силите, които е трябвало да заловят Осама бин Ладен, да бъдат достатъчно многобройни, за да могат да влязат в бой, ако бъдат пресрещнати от вражески настроени пакистански полицаи или военни при акция. Това съобщи „Ню Йорк таймс“, цитирайки военни източници. Разкривайки допълнителни детайли за планирането на операцията, източниците твърдят, че на разположение са били два екипа от специалисти. Единият, който да погребе Бин Ладен, ако той бъде убит, и втори – от адвокати, преводачи и лица, които да водят разпит, в случай че терорист номер 1 бъде заловен жив. Този екип е бил на борда на военноморски кораб – вероятно самолетоносача „Карл Винсън“ в Арабско море. Решението на Барак Обама да увеличи броя на спецсилите, изпратени в Пакистан, показва, че той е поел риска от военна конфронтация с близък съюзник в името на залавянето и убийството на лидера на „Ал Кайда“, коментира изданието.
Според разкрития на британския „Гардиън“ обаче САЩ и Пакистан са сключили сделка още преди 10 г., чрез която Исламабад разрешава американска операция срещу Бин Ладен на своя земя. Сделката е сключена между ген. Первез Мушараф и президента Джордж Буш след бягството на лидера на „Ал Кайда“ от силите на САЩ в планините на Тора Бора в края на 2001 г. Според споразумението САЩ са имали право да осъществят внезапна акция в Пакистан за намирането на Бин Ладен и неговите двама заместници.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване