05/10/11 17:19
(http://www.klassa.bg/)

ООН поиска пауза във военните действия в Либия

Заместник главният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Валери Амос призова за пауза във военните действия в Либия, за да се облекчи хуманитарната криза, предаде Би Би Си.
Баронеса Амос обяви пред Съвета за сигурност на ООН, че единственият град в ръцете на бунтовниците в Западна Либия – Мисурата – е в бедствено положение и изпитва недостиг на храна и вода. Според баронеса Амос дестабилизацията, предизвикана от конфликта и санкциите, парализира страната. Тя призова Съвета за сигурност да гарантира, че всички страни спазват международното законодателство, като предупреди, че използването на касетъчни бомби, подводни и противопехотни мини, както и въздушните бомбардировки показват безчувствено пренебрежение към цивилните. „Повсеместният недостиг на храни ще засегне тежко цялото население за месеци напред, особено най-бедните и най-уязвимите“, каза баронесата. По думите й запасите от храна ще стигнат едва за няколко месеца. Баронеса Амос поднови призивите за събиране на средства, като по думите й едва половината от исканите 144 млн. долара са събрани.
Междувременно НАТО извърши нови въздушни удари над Триполи – най-тежките бомбардировки над столицата от седмици насам. Четири сгради са били сред целите, включително резиденцията на Кадафи, агенцията за военно разузнаване и офисът на държавната телевизия. Либийското правителство съобщи, че при ударите е била засегната сградата на върховния комисариат за децата. Старата сграда в колониален стил, разположена в квартал Дахмани в Триполи, била напълно разрушена, но не се съобщава за жертви. Според правителствена информация четири деца са пострадали. Либийските власти показаха на чужди журналисти болница в Триполи с изпочупени прозорци, вероятно при удар на НАТО, при който е била разрушена намираща се наблизо телекомуникационна кула, предаде Ей Би Си.
Кораб с около 600 души на борда е потънал миналата седмица, малко след като е потеглил от Триполи, предаде Ройтерс, като се позова на спасени бежанци на италианския остров Лампедуза. Бреговата охрана там е спасила от бурните води пет кораба с общо около 2400 души на борда през последните дни. 750 хиляди души са напуснали Либия от началото на бунтовете срещу управлението на Кадафи през февруари.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване