05/10/11 16:49
(http://www.klassa.bg/)

Основните партии в ЕП са против реформи в Шенген

Лидерите на основните политически формации в ЕП разкритикуваха остро проектите за реформи в Шенгенското пространство, най-вече механизма за временно възстановяване на контрола по националните граници, съобщи БГНЕС. Лидерът на групата на социалистите в ЕП, германецът Мартин Шулц, заяви, че е "шокиран" от възможността за възстановяване на контрола по националните граници, който трябва да бъде обсъден в четвъртък от вътрешните министри на държавите -членки на ЕС. Шулц каза иронично, че ЕС е изпаднал в екзистенциална криза още с пристигането на един емигрант. Лидерът на групата на либералите и демократите, белгиецът Ги Верхофстад, също се обяви против възстановяване на граничния контрол и разкритикува "политическата игра на Италия и Франция" по въпроса. Лидерът на ЕНП Жозеф Дол заяви, че решението на проблема с имиграцията в Европа "не е завръщането на всеки поотделно или превръщането на Европа в крепост, а е по-скоро общоевропейско решение”.
Германия подкрепя Франция и Италия за връщането на граничните проверки в Шенгенското пространство при извънредни обстоятелства, предаде Ройтерс, като цитира интервю за в. “Фигаро” на германския министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих. Той посочва като причина необходимостта от контрол на вълните от имигранти от страни извън общността. Фридрих уточнява, че Шенгенското споразумение не покрива случаи, при които дадена страна членка не успява да защити собствените си граници.
Според австрийските власти, ако бъде взето решение за връщането на граничния контрол в Шенгенската зона, това може да създаде сериозни проблеми, съобщи в. „Ди пресе”. Затрудненията ще дойдат от факта, че старата инфраструктура, в която са вложени пари, вече няма да свърши работа. Освен това ще възникнат логистични проблеми и затруднения с персонала.
От миналата седмица в Австрия продължават дискусиите във връзка с връщането на граничния контрол в страните от Шенген и решението на Италия да осигури документи за свободно придвижване на хиляди бежанци от Северна Африка.
Шефът на комисията по европейски въпроси в Бундестага Гюнтер Крихбаум заяви, че Германия ще вземе окончателното си решение за приемането на България в Шенген, след като се запознае с очаквания през юни доклад на ЕК за напредъка на страната, съобщи “Дойче веле”. Той обърна внимание на проблема с корупцията по високите етажи на властта. Крикбаум заяви, че Германия подкрепя членството на България в Шенген, но какво значение има това, че българските граници са перфектно охранявани, ако те се пазят от корумпирани митничари? Той добави, че обсъжданият в българския парламент закон за отнемане на придобитото по престъпен начин имущество може да се окаже ключ към решаването на проблема.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване