05/10/11 16:14
(http://www.klassa.bg/)

Филм за принцеса Даяна и Доди вещае скандал в Кан

Unlawful killing („Нелегална екзекуция“) е скандалната документална лента, която едва ли не в последния момент влезе в официалната програма на кинофестивала в Кан. Събитието, смятано за номер 1 в света на европейското кино, се открива довечера в курортния град с традиционната гала на червения килим. Unlawful killing разкрива непознати досега подробности за смъртта на принцеса Даяна и Доди ал Файед през август 1997-а. Филмът е продуциран от Мохамед ал Файед, бащата на Доди, който през годините нееднократно се опитва да докаже, че британското кралско семейство е забъркано в катастрофата и носи вина за смъртта на двамата. Бившият собственик на култовия лондонски магазин „Хародс“ също ще присъства на премиерата в Кан и ще отговаря на журналистически въпроси. Полемичната документална лента е заснета от режисьора Кейт Алън – шоумен със скандална известност в арабския свят. Според Independent филмът ще бъде прожектиран специално пред журналисти и дистрибутори. Кейт Алън работи в комбина с Мохамед ал Файед от 2004 година. Самият Ал Файед е дал доста пари за лентата, която разчита и на друго финансиране. Авторите са предоставили думата на Мохамед ал Файед, който пред камерата също дава обширна информация за трагичното събитие.
Лентата разнищва в подробности обстоятелствата, съпътствали Даяна и Доди в трагичния 31 август 1997 г. Камерата върви по стъпките на двамата герои, стига мястото на катастрофата, акцентира върху действията на папараците, които са ги следвали. Според запознати лентата внушава, че смъртта не е продукт на случайност, а на дълбока и майсторски прикрита конспирация. В нея били забъркани, както се намеква, британското кралско семейство и премиерът Тони Блеър.
Документалният филм намеква, че в процеса на разследването са били нарочно прикрити или унищожени ценни доказателства за трагедията. Освен това в течение на години журналистите, които пишат по темата, повтарят все едни и същи неща, без да се задълбочат в събитията. Според авторите на филма журналистите преповтарят неверни или недоказани твърдения, които се превръщат в истини, и никой вече не се замисля над тях. Филмът се очаква с голям интерес от актьори и критици, които вече си запазиха места за прожекцията.

Робърт де Ниро ръководи авторитетното жури

Председател на журито на кинофеста в Кан тази година е Робърт де Ниро. "Два пъти ръководя международното жури през 80-те години, работата не е никак лесна, защото Кан е висока точка“, казва Де Ниро. В журито са още осем знаменитости: актьорите Джъд Лоу и Ума Търман, аржентинската актриса и продуцент Мартина Гусман, писателката, литературен критик и журналист от Норвегия Лин Улман (дъщеря на актрисата Лив Улман и режисьора Ингмар Бергман), френският режисьор Оливие Асаяс, режисьорът от Чад Махамат Салех Харун, Нансун Ши - продуцентка от Китай, и Джон То - режисьор и продуцент от Хонконг/Китай. За голямата награда "Златна клонка" ще се състезават 19 филма на режисьори като Педро Алмодовар, Терънс Малик, Аки Каурисмаки, Ларс фон Трир, Нани Морети, братята Дарден.
Никой не е видял досега и филма, с който ще бъде открит празникът - романтичната комедия на Уди Алън "Полунощ в Париж" с участието на първата дама на Франция Карла Бруни-Саркози.
"Бобърът" (The Beaver) на Джоди Фостър с Мел Гибсън, The Artist на  Мишел Азанавичус, "Карибски пирати: В непознати води" на Роб Маршал с Джони Деп, Пенелопе Круз и Джефри Ръш, "Завоеванието" (La Concquette) - френски филм за политическия триумф на Никола Саркози и раздялата с жена му Сесилия през 2007 г., също ще бъдат показани извън конкурсите.
Емир Кустурица ръководи журито на секцията „Особен поглед" от официалната селекция, където се състезават други 19 автори.

„Почетна палма“ за Бернардо Бертолучи

Бернардо Бертолучи ще получи „Почетна палма“ за целокупното си творчество. 71-годишният режисьор не е награждаван никога на този фестивал. Той е автор на изключителни филми: "Конформистът" "Последно танго в Париж", "ХХ век" , Последният император", "Малкият Буда", "Открадната красота". На 17 май специално ще бъде почетен 78-годишният велик актьор, непомръкващата звезда на френското кино Жан-Пол Белмондо.
Тази година за първи път в Кан е определена една държава, на която ще бъде отделено специално внимание - Египет. Ще бъде представен колективният филм "18 дни", заснет без бюджет на доброволни начала от 10 режисьори и посветен на революцията от 25 януари тази година на площад "Тахрир" в Кайро.
Двамата ирански кинотворци Джафар Панахи и Мохамед Расулоф ще бъдат почетени на феста. Филмът на Расулоф Good Bye – историята на един адвокат от Техеран, който се опитва да получи виза, за да напусне страната, и This is not a film – разказ на Панахи за мъчителното очакване на една несправедлива присъда, ще бъдат показани на феста в отсъствието на двамата автори, които са зад решетките. На Панахи ще бъде присъдена и специална награда за принос в съвременното киноизкуство.

БГ присъствие в паралелните секции

Две копродукции - новият филм на Камен Калев "Островът" и "Аве" на живеещия в САЩ Константин Божанов, ще бъдат показани в престижните паралелни секции "Петнайсетдневка на режисьорите" и "Седмица на критиката", която тази година отбелязва своя 50-и юбилей. "Аве" влиза и в състезанието за наградата "Златна камера", предназначена за дебюти.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване