05/11/11 16:44
(http://www.klassa.bg/)

ЕК спира парите, ако се плати на фермерите с нарушения

Ако за трети път държавата си позволи да изплати средства за неправомерно декларирани площи, се очаква ЕК да спре всички фондове и субсидии за земеделие, заяви аграрният министър Мирослав Найденов по повод вчерашните протести на животновъдите. Според министъра ЕК е глобила България с 40 млн. лв. за 2007 г. и с 49 млн. лв. за 2008 г.
Санкциите за 2010 г. засягат 5800 бенефициенти и 20 млн. лв. Не можем да рискуваме ЕК да спре средствата на всички останали коректни земеделци, чиито субсидии надхвърлят 1 млрд. лв. За близо 96 % от санкционираните е доказано, че има нарушения, съобщи министърът. Някои са декларирали за подпомагане гробища, язовири, гори, сметища, скали и военни полигони. Найденов припомни, че от 1 май е сформирана комисия, която разглежда всяка жалба. Фермерите могат да подават своите несъгласия до 20 май.
През май и юни ще бъдат изплатени средствата на изрядните бенефициенти за агроекология и необлагодетелстваните райони, съобщи зам. изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” Свилен Костов.
Над двеста фермери от цялата страна се събраха на протест пред земеделското министерство.
Фермерите са недоволни от новите данъци, от санкциите, които са им наложени, от ниските изкупни цени на млякото и месото. В протестна декларация до премиера Бойко Борисов, министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов и финансовия министър Симеон Дянков фермерите заявяват, че се провежда политика на дискриминация към дребните и средните фермери от необлагодетелстваните райони на страната и биопроизводителите.
Милиарди изсипахме в земеделието, коментира протестите на животновъдите премиерът Бойко Борисов. Той обясни, че към тези действия ги подтикват една част от тях. „Същите тези едно време се въртяха около мен и като им видяхме акъла, просто ги отстранихме“, каза още Борисов.
Заседание на Консултативния съвет по животновъдство ще се проведе днес, съобщиха от МЗХ.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване