05/11/11 18:35
(http://www.klassa.bg/)

Компании вече осигуряват гаранции за размразяване на имотни проекти

На пазара у нас вече има компании, които играят ролята на трета, независима страна и осигуряват гаранции по продължаване и завършване на замразени строителни проекти, стана ясно по време на конференцията за недвижими имоти BalREc. Целта на тази услуга е финализиране на проекта с ограничени загуби, коментира пред „Класа“ Христин Хараланов, управляващ партньор на „Корект проект“.
По думите му след края на имотния бум и последвалите го трудности за строителните предприемачи много жилищни проекти бяха „замразени“ поради недостиг или ограничаване на финансирането вследствие на спад на цените на имотите или ограничено търсене в последните две години. Ситуацията, в която двете основни страни – кредитор и кредитополучател, взаимно изгубиха доверието си, можем да оприличим на затворена улица, коментира експертът. И възможност за излизане от нея е именно ползването на такава трета страна, която да осигури гаранции.
Подобни компании играят ролята на пресечна точка на комуникацията между всички страни с цел да се намалят загубите и за кредитополучателя, и за кредитора и да се даде гаранция, че проектът ще бъде завършен при определена цена в определен срок. Решението пък на самата компания да участва в „размразяването“ на даден проект се прави на база 4 основни оценки, свързани с текущото състояние, необходимите средства за довършване, продажната стойност на текущото състояние и колко би струвал той след финализиране. Според Хараланов освен кризата друга причина за замразяването на някои обекти е недоброто управление.
Имотните експерти обаче са оптимисти, като се обединиха около мнението, че пазарът се възстановява, макар и бавно. Цената според Георги Павлов, изпълнителен директор на агенцията за недвижими имоти „Адрес“, продължава да е водещ фактор. 96% от сделките, по които компанията му е посредничила през последните месеци, са били на „атрактивни цени“ в съответния сегмент. Продавачите, които се адаптират, имат в пъти повече сделки, като Павлов даде пример с двама предприемачи в Банско – първият не е реализирал нито една сделка за зимния сезон, другият благодарение на гъвкавата си ценова политика е направил 20 сделки. Като цяло от „Адрес“ отчетоха 10% ръст на сделките, противно на официалната статистика.
Ценовите промоции ще водят пазара, прогнозираха експертите. Според Силвия Митева, управител на „Идеа билдингс“, големият проблем е, че няма сигурност в доходите на купувачите, и растящата безработица. Именно тези два фактора са ключови в момента, а не толкова политиката на банките. Ценови промоции и умерена оценка за риска пък изтъкна Стоян Бозвелийски, директор „Клонова мрежа“ в МКБ Юнионбанк. По думите му именно ипотечният кредит ще е на фокус в политиката на банките в следващите година-две. Според Георги Ранчев, управител на „Резиденшъл парк София“, трезорите се връщат към ипотечния пазар, но не са толкова активни, що се отнася до инвестиционни проекти.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване