05/11/11 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Променя ли Кремъл оценката на победата във Великата отечествена война

Би Би Си

Плакат за парти в нощен клуб в Москва. Снимка: Норвежский Лесной, блог

Във връзка с поредната годишнина от победата във Великата отечествена война, в Русия активно се обсъжда съветското минало на страната и отношението на днешното ръководство към него. По този повод някои експерти твърдят, че президентът Дмитрий Медведев формира “нов идеологически курс”, който със сигурност ще се отрази и върху официалната трактовка на победата в тази война.

Президентската позиция се дискутира в контекста на програмата за десталинизация, представена неотдавна от Съвета по човешките права към държавния лидер. Посочва се, че документът контрастира с подхода към оценката на съветското минало, демонстриран от висшето държавно ръководство още допреди година-година и половина.

Тогава бе образувана Комисията за противодействие срещу фалшифицирането на историята. Смята се, че се е очаквало тя някак си да защити традиционните за съветския период исторически оценки, засягащи предимно Втората световна война. Мнозина разглеждат появата на програмата за десталинизация като очевидно скъсване с тази политика.

Така например президентът на Института за национална стратегия Михаил Ремизов смята, че тази програма е ни повече, ни по-малко от “зануляване на историческия капитал на Русия, свързан с победата на СССР във Втората световна война”. Както заяви Ремизов пред bbcrussian.com, авторите на програмата прехвърлят върху Русия част от отговорността за започването на войната, което принизява ролята на Съветския съюз като държава победителка.

В тази връзка наблюдателите се питат какво стои зад промяната в подходите от страна на първото лице в държавата. Дали това е знак, че руските власти радикално сменят идеологическите си ориентири? Ще променят ли някак властите и своето отношение към победата във войната?

Експерти свързват промените в отношението на руското ръководство към съветската история с променящите се политически обстоятелства. Според историка Дмитрий Андреев, преподавател в Московския държавен университет, при създаването на комисията за борба срещу историческите фалшификации в страната е имало “съвсем различна реалност” - сиреч не е имало яснота дали Медведев ще тръгне към втори президентски мандат. Сега обаче “може 90 на сто да сме сигурни, че Медведев ще участва в президентските избори, а Путин - не”, смята Андреев.

“Напоследък Медведев най-интензивно гради за този втори мандат нова идеология. Идеология, предвиждаща десталинизация и десъветизация. В малко по-мека форма наистина, но това е нещо, което преживяха всички бивши съветски републики и продължават да го изживяват в момента”, заяви експертът пред bbcrussian.com.

Историкът Александър Даниел от ръководството на дружество “Мемориал” също смята, че изявленията на руското политическо ръководство на исторически теми “силно зависят от политическата конюнктура” и са доста еклектични.

Същевременно Даниел не вижда някакви сериозни промени в отношението на руските лидери към съветското минало. “Засега всички тези комисии и програми си остават само на думи. И едното, и другото представляват по-скоро знаци и символични означения за намеренията на властта, отколкото реална дейност”, каза в интервю за bbcrussian.com представителят на “Мемориал”.

С Даниел е съгласен и Андрей Союстов, писател и историк - той също е на мнение, че държавата няма обмислена политика спрямо историята. По думите на Союстов, държавата иска “възможно най-малко да се занимава с всичко това”. Той нарече програмата за десталинизация “обичайни политически игри в навечерието на политически избори”.

“Това е опит да си сложат в джобовете гласовете на хората, активно настроени срещу Съветския съюз и срещу специфични неща в политиката и ръководството му преди, по време и след Великата отечествена война. Това са само танци около пикантни теми”, каза Союстов пред bbcrussian.com.

Далеч не цялата историческа общност обаче е склонна да отбележи, че руското ръководство формира някакъв нов идеологически курс спрямо съветското минало. Историкът Алексей Исаев смята също като Андрей Даниел, че за момента държавната политика в сферата на историята се свежда главно до ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване